Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Diskuse

Hlavně něco dělat

S doktorem Cílkem se zjevně shodneme v hlavním bodě: při „dobrém managementu“ se i klimatické změny dají zvládnout.

S doktorem Cílkem se zjevně shodneme v hlavním bodě: při „dobrém managementu“ se i klimatické změny dají zvládnout. Neshodneme se však na způsobu, jakým by se o podobě tohoto managementu měla vést veřejná debata. Proto polemizuji s názorem, že klimatologie zatím neví skoro nic spolehlivě. Ví dost na to, abychom problém klimatických změn mohli řešit. Zásadní otázkou totiž není, zda emise skleníkových plynů způsobily dosud pozorované změny, ale opačná kauzalita: jak další znečišťování ovlivní budoucí klima.

Zatímco v Británii či Německu dnes na základě aktuálního vědeckého poznání diskutují, co s příspěvkem emisí ke globálním změnám podnebí udělat, u nás se stále řeší, zda podíl průmyslových exhalací vůbec považovat za problém. Proto se musím ohradit vůči poznámce o posouvání významu. Nepolemizuji o míře vlivu solárního oteplování na výkyvy podnebí. Přu se o tezi, že kdyby byl třeba 70 %, nemá smysl s tou zbývající (emisemi způsobenou) třetinou nic dělat.

Pojďme se tedy bavit o tom, jak by takový dobrý management měl vypadat a čím může přispět Česká republika. A předesílám, že podle mého názoru má zlehčování v této debatě právě tak malý smysl jako litanie, z nichž – když už je řeč o karikaturách – autor viní ekologické organizace.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].