Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Summit mezi jogurtem a energií

Kdyby takové scénky sehráli komici z Monty Python, člověk by možná pozdvihl obočí a pomyslel si, jestli to náhodou nepřehánějí. Skeč první: Francouzská vláda v obraně před cizím kapitálem sestavuje seznam strategických odvětví a zapisuje na něj i výrobu jogurtů.

Fotografie: Poteče dnes bílý, nebo s marmeládou? - Autor: Profimedia.cz/AFP, www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Poteče dnes bílý, nebo s marmeládou? - Autor: Profimedia.cz/AFP, www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Evropská ústava je jako dokument mrtvá, před některými jejími cíli ale Evropané neutečou.

Kdyby takové scénky sehráli komici z Monty Python, člověk by možná pozdvihl obočí a pomyslel si, jestli to náhodou nepřehánějí. Skeč první: Francouzská vláda v obraně před cizím kapitálem sestavuje seznam strategických odvětví a zapisuje na něj i výrobu jogurtů. Skeč druhý: Francouzský prezident uraženě odchází z debaty o evropské budoucnosti poté, co jeden z jeho krajanů promluví anglicky. Jenže ouha: tohle není černý britský humor, ale realita spojená s dalším summitem Evropské unie, který se odehrál minulý týden. Na něm se měly řešit vážné věci.

Tak se tedy podělte

Po loňském krachu evropské ústavy se říkalo, že se nic neděje, že prostě jen pokračujeme dál podle dosavadních pravidel. Problém je, že s evropskou integrací je to jako s ekonomickým růstem: pokud neroste, klesá. A aby Evropa dokázala nové problémy řešit, „růst“ prostě potřebuje.

Mohli jsme si to ověřit i při poslechu amerického prezidenta a jeho letošní Zprávy o stavu unie. Jako hrozbu už nevidí jen terorismus, ale také nedostatek energií a žádá omezení závislosti na ropě, větší soběstačnost a rozvoj obnovitelných zdrojů. V úplně stejné situaci je přitom i Evropa, jenom o tom její vůdci méně otevřeně mluví, a hlavně mají podstatně horší páky na to, jak si poradit. Na scéně se navíc místo…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].