Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Merkelová staví tým

Říká se, že kancelář šéfa německé vlády v centru Berlína, která se rozkládá na ploše 145 metrů čtverečních, patří k největším premiérským úřadovnám v Evropské unii. Přesně měsíc po předčasných volbách do Spolkového sněmu se zdá téměř jisté, že se do ní nastěhuje šéfka konzervativců Angela Merkelová. Jako první kancléřka v německé historii povede velkou koalici křesťanských a sociálních demokratů.
Předcházel tomu více než třítýdenní zápas se sociálními demokraty, kteří nechtěli vzhledem k těsnému rozdílu hlasů uznat její kancléřský nárok. Co je však důležitější: dosud není vůbec jasné, o jaký program se bude vláda CDU/CSU a SPD opírat. Je rovněž otázkou, jak se Merkelová vyrovná se zvláštními zákonitostmi, které s sebou spolupráce dvou největších stran v zemi přináší.

Fotografie: Zavřete oči, přicházím. Frank-Walter Steinmeier udrží Schröderovu kontinuitu.(Přihlíží Doris Schröderová.) Foto Profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Zavřete oči, přicházím. Frank-Walter Steinmeier udrží Schröderovu kontinuitu.(Přihlíží Doris Schröderová.) Foto Profimedia.cz • Autor: Respekt

Říká se, že kancelář šéfa německé vlády v centru Berlína, která se rozkládá na ploše 145 metrů čtverečních, patří k největším premiérským úřadovnám v Evropské unii. Přesně měsíc po předčasných volbách do Spolkového sněmu se zdá téměř jisté, že se do ní nastěhuje šéfka konzervativců Angela Merkelová. Jako první kancléřka v německé historii povede velkou koalici křesťanských a sociálních demokratů.

Předcházel tomu více než třítýdenní zápas se sociálními demokraty, kteří nechtěli vzhledem k těsnému rozdílu hlasů uznat její kancléřský nárok. Co je však důležitější: dosud není vůbec jasné, o jaký program se bude vláda CDU/CSU a SPD opírat. Je rovněž otázkou, jak se Merkelová vyrovná se zvláštními zákonitostmi, které s sebou spolupráce dvou největších stran v zemi přináší.

Mezi Stoiberem a Münteferingem

Za normálních okolností garantuje německá ústava kancléři velmi silné postavení, které spočívá v možnosti určovat hlavní směr vládní politiky. V praxi to znamená, že kancléř si může od svého koaličního partnera v případě potřeby vynutit loajalitu. Ovšem v současné situaci, kdy jsou síly CDU/CSU a SPD v parlamentu v podstatě vyrovnané a kdy byla při rozdělení křesel ve vládě zvolena zásada rovného zastoupení, se jeví jako nemožné, aby Merkelová měla tak silnou pozici.

Nepřekvapuje proto, že v podobném duchu se už vyjádřili i dva její největší protihráči v budoucí vládě: na…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].