Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Poslanci Evropského parlamentu se rozhodli odejmout imunitu Vladimírovi Železnému. Pro českou veřejnost je to verdikt kladný a je třeba ho přivítat. Tím není míněno, že by odteď bylo jisté, že je bývalý televizní magnát vinen. Spíše se konečně otevírá cesta pro spravedlivý proces s člověkem, který se stal symbolem beztrestného vyvádění pod krytím mocných. Byť Železný sám sebe vidí jako štvance.

Případ je značně nepřehledný a policii čeká velká práce. Nezaujatý pozorovatel ale spíš než „hon“, složité daňové úniky a celní nedoplatky vidí darovanou televizní licenci získanou díky lživému, nikdy neuskutečněnému projektu. Vidí obletovanou celebritu vystavující na odiv své bohatství a přátelské vztahy s těmi nejmocnějšími politiky, kteří neváhali jít si s vládcem nad informacemi připít do barrandovského baru na oslavu úspěšného zcizení televize Nova americkým majitelům. Tyto líbánky moci s vlivem nás později stály deset miliard korun prohrané arbitráže.

Verdikt Evropského parlamentu má navíc ještě jeden uklidňující vliv: zcela vyvrátil výroky ODS, že proti Železnému jsou v Česku vedeny politické tlaky směřující i na policii a justici. Kdyby tu byl jen malý náznak něčeho takového, právní výbor EP by europoslance odmítl vydat.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].