Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Cizinec není našinec

Již rok a půl jsme v Evropské unii. Její hlavní výhodou by mělo být setření hranic a stejný přístup ke všem Evropanům – ať jsou z Česka, Španělska či Řecka. Zatímco v restauracích už neblahá praxe dvojích cen zmizela, v českém hypotečním bankovnictví nadále přetrvává. Všechny tuzemské banky sice tvrdí, že rozdíly nedělají, ale malý test ukazuje jinak nevysvětlitelné rozdíly.

Fotografie: Napřed pasy, pak se uvidí. Foto ČTK • Autor: Respekt
Fotografie: Napřed pasy, pak se uvidí. Foto ČTK • Autor: Respekt

Již rok a půl jsme v Evropské unii. Její hlavní výhodou by mělo být setření hranic a stejný přístup ke všem Evropanům – ať jsou z Česka, Španělska či Řecka. Zatímco v restauracích už neblahá praxe dvojích cen zmizela, v českém hypotečním bankovnictví nadále přetrvává. Všechny tuzemské banky sice tvrdí, že rozdíly nedělají, ale malý test ukazuje jinak nevysvětlitelné rozdíly.

Jedenáct setin procenta

Na internetu vyhledávám dva regionální zástupce Hypoteční banky ze skupiny ČSOB a sjednávám si s nimi schůzku. Pro svoji návštěvu si připravím legendu: se ženou kupujeme domek na okraji Prahy za 2,5 milionu korun, milion máme a potřebujeme hypotéku 1,5 milionu, kterou chceme splácet dvacet let. Oba jsme zaměstnáni a náš příjem činí přes 40 tisíc čistého dohromady.

Na prvním místě se dozvídám, že získat úvěr nebude problém. „A mohu vám skoro stoprocentně slíbit, že dostanete nejnižší úrok 3,58 procenta,“ říká zástupce banky. Za půl hodiny jdu se stejnou legendou do další pobočky Hypoteční banky. Mění se jen jediná věc – dvakrát zdůrazním, že moje žena je cizinka s trvalým pobytem v zemi. Zde se ale již do nejvýhodnější skupiny nedostanu – můj úrok zde činí 3,69 procenta. „Bylo by velmi nepravděpodobné dostat lepší podmínky,“ říká prodejce hypoték.

Jedenáct setin procenta není velký rozdíl – při uvedené hypotéce činí něco málo…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].