Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Vypadá to jako zázrak

Tak optimistické zprávy tady již dlouho nebyly: tuzemská ekonomika roste nevídaným tempem 4,4 procenta, třikrát rychleji, než je průměr eurozóny. Největší podíl na tom mají tuzemští exportéři, kterým se neobyčejně daří – český vývoz za 12 měsíců od vstupu do Unie posílil o čtvrtinu na 1,8 bilionu korun, a dokonce po více než deseti letech poprvé převýšil dovoz. Co je důvodem tohoto růstu a co si pod ním lze vůbec představit?

Fotografie: Byt je plný věcí, ale hlava rodiny si musí půjčovat. Foto Profimedia.cz / Corbis • Autor: Respekt
Fotografie: Byt je plný věcí, ale hlava rodiny si musí půjčovat. Foto Profimedia.cz / Corbis • Autor: Respekt

Tak optimistické zprávy tady již dlouho nebyly: tuzemská ekonomika roste nevídaným tempem 4,4 procenta, třikrát rychleji, než je průměr eurozóny. Největší podíl na tom mají tuzemští exportéři, kterým se neobyčejně daří – český vývoz za 12 měsíců od vstupu do Unie posílil o čtvrtinu na 1,8 bilionu korun, a dokonce po více než deseti letech poprvé převýšil dovoz. Co je důvodem tohoto růstu a co si pod ním lze vůbec představit?

Obývák plný zboží

Měřeno očima obyčejného rodinného rozpočtu se česká ekonomika posledních deseti let dá zjednodušeně popsat takto: byt je plný věcí, ovšem nakoupených z valné části na dluh. Stejně tak již nezbývají peníze na běžný provoz domácnosti, a hlava rodiny si je proto musí půjčovat.

Přesně statisticky spočítáno, velká česká „domácnost“ spotřebovala za uplynulých deset let o 950 miliard korun více, než vyrobila neboli vyvezla – tolik činil kumulovaný schodek zahraničního obchodu do konce letošního roku. V přepočtu na hlavu téměř sto tisíc na jednoho Čecha.

Na tato astronomická čísla je ovšem možné se podívat ještě jiným způsobem. „Není tak důležité, zda je schodek nebo přebytek zahraničního obchodu, ale to, kde ty peníze jsou,“ říká ekonom David Marek z Patria Finance. Jinými slovy – zda jsou investovány, nebo naopak projedeny. A zda dokážeme přesvědčit toho, kdo nám půjčuje (nemusí to přitom být…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].