Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Když na Mobyho prší

Newyorský elektronik není ve své kůži, ale pražský koncert může překvapit.

„Ty jeden plešatý teplouši, jdi se vycpat. Jsi moc starý, abys pochopil. Nikdo už neposlouchá techno,“ nadával před třemi lety Eminem v jedné ze svých písní newyorskému elektronikovi Mobymu. Raper žárlil na jeho úspěch a rovněž se takto paradoxně bránil poté, co jej Moby označil za misogyna a homofoba. Letos na jaře vydal Moby novou desku Hotel, a ta přinesla překvapení: jako by poučen drsnou Eminemovou poznámkou, vynechal tvůrce samply, vstal od počítače, vzal do ruky kytaru a postavil se k mikrofonu. Album si sice jakžtakž udržuje taneční polohu, ale výsledek je daleko více písňový. Tento týden v úterý představí Moby novinku osobně v pražské Sazka areně.

Filozofův úspěch

Richard Melville Hall (39) alias Moby čekal na úspěch docela dlouho. Od deseti let se věnoval hudbě, hrál na kytaru, brnkal na klavír a v kuchyni nahrával zvuky, které vydávala matka při vaření. S pubertou si oblíbil punk a o kousek později britského kouzelníka ambientu Briana Ena. Místo hudby však šel nakonec studovat filozofii.

Na konci 80. let se Moby rozhodl věnovat elektronice. Fungoval jako DJ a pomalu začal natáčet desky. Když v polovině 90. let objevil hudební průmysl elektronickou taneční scénu a začal ji tlačit jako mainstream, zvýšila se Mobyho šance. Přes zajímavé počiny jako album Everything Is Wrong (1995) nebo téměř heavymetalové Animal…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].