Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda

Reklama

Často hledáte, jak…

Scéna

Hudba

Tento týden bude opět ve znamení variací na vážnou hudbu. V rámci festivalu Pražské jaro se můžeme těšit na vystoupení tria amerického jazzového pianisty Herbieho Hancocka (na snímku), který zahraje skladby různých jazzových klasiků společně se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu (21. 5.). V souvislosti s festivalem vysílá ČT 2 premiéru velmi vydařeného dokumentu režiséra Pavla Kouteckého Každý rok je Pražské jaro (19. 5., 20.00).

vobrazek_847.jpeg • Autor: Respekt
vobrazek_847.jpeg • Autor: Respekt

Tento týden bude opět ve znamení variací na vážnou hudbu. V rámci festivalu Pražské jaro se můžeme těšit na vystoupení tria amerického jazzového pianisty Herbieho Hancocka (na snímku), který zahraje skladby různých jazzových klasiků společně se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu (21. 5.). V souvislosti s festivalem vysílá ČT 2 premiéru velmi vydařeného dokumentu režiséra Pavla Kouteckého Každý rok je Pražské jaro (19. 5., 20.00). Koutecký se zakousl do dvou minulých ročníků hudebního svátku a ve svém díle přináší pohled do zákulisí významných klasických umělců. Pozorujeme zblízka emoce dirigenta Jiřího Bělohlávka, jiskřivou souhru i rodinné detaily klarinetistek Sharon Kamové a Ludmily Peterkové. Ke slovu se dostanou i pěvci v čele s Evou Urbanovou, a také mírně exhibicionistický sbormistr Bohumil Kulínský se svými děvčaty, když zkouší Dvořákovo oratorium Svatá Ludmila.

Zajímavý festival

Expozice nové hudby

začíná tento týden v Brně. Od středy až do neděle nabídne celkem devět velkých koncertů. Jak napovídá název akce, půjde vesměs o soudobou vážnou hudbu. Důležitou součástí programu budou vystoupení významného interpretačního tělesa Ensemble recherche z německého Freiburgu. Tento soubor festival zahájí ukázkou ze svého repertoáru a pak se přesune na brněnskou JAMU, kde do konce týdne nastuduje několik děl se studenty. Společně s nimi…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].