Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Branka do pohádky

Na rozdíl od vznešenějších duchů neopovrhuji soutěží Česko hledá SuperStar víc než jinými pořady postavenými na gladiátorském principu. Když pod jejím logem občas zahlédnu úryvek z věčného seriálu, v němž se mladí a krásní lidé vždy znovu pouštějí do boje o vysněné místo na slunci, připomenu si toporně secvičené estrády vyhaslých profesionálů, jakými televize krmí masy diváků obvykle. Tohle je aspoň opravdové. A co se týče mravní úrovně, hledání „největšího Čecha“ je v jistém smyslu ještě pochybnější: částečně zavání nekrofilií, částečně hanobením nebožtíků, kteří nedostanou hlasy. Adepti SuperStar – na rozdíl od Zikmunda Lucemburského, Ferdinanda Dobrotivého, Karla Kramáře a dalších zneuznaných velikánů zdejších dějin – se do soutěže přihlásili dobrovolně, jsou živí a mohou se bránit.

Samozřejmě tuším, jak lstivě si televize s opravdovostí pohrává. I proto mne pobavilo, když jsem se v bulvárním tisku dočetl, že režisér Troška hodlá přeborníky této pěvecké reality show obsadit do své nejnovější filmové báchorky, zpěvačka bude hrát princeznu, zpěvák chasníka. Hle, skutečný příběh, jenž v přímém přenosu plynule přerůstá v bájesloví! Na začátku jsme viděli dvě ztrémovaná děcka před porotou, ale než se rok s rokem sejde, budou z nich pohádkové bytosti.

Gladiátorským principem se koneckonců řídí i svobodné volby, základní pilíř demokracie. Také při nich se hlavní arénou stává obrazovka. Spatříme ztrémovaného úředníčka, ale než se rok s rokem…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].