Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Mít, či nemít Otázky

Měla to být „výkladní skříň“ České televize, ale teď jsou z ní jen střepy. Když před rokem a půl přebíral hlavní diskusní pořad veřejnoprávního média Václav Moravec, televize to oznámila jako velkou událost. Zrodila se naděje, že na obrazovce odzvonilo nudným propagandistickým dostaveníčkům a že respektovaný moderátor z BBC zahájí novou éru politických debat v Česku. Nestalo se tak.

vobrazek_699.jpeg • Autor: Respekt
vobrazek_699.jpeg • Autor: Respekt

Měla to být „výkladní skříň“ České televize, ale teď jsou z ní jen střepy. Když před rokem a půl přebíral hlavní diskusní pořad veřejnoprávního média Václav Moravec, televize to oznámila jako velkou událost. Zrodila se naděje, že na obrazovce odzvonilo nudným propagandistickým dostaveníčkům a že respektovaný moderátor z BBC zahájí novou éru politických debat v Česku. Nestalo se tak. Nedělnímu odpoledni dál vládli držitelé vysokých stranických a vládních funkcí – a pak najednou Moravec minulý týden ohlásil, že jde pryč. „Irituje“ ho totiž, jak řekl, že mu zdejší politické celebrity často odmítaly do pořadu chodit, nebo si pro svou účast kladly podmínky v podobě výběru dalších hostů a podobně.

„Já jeho důvody chápu, ale na druhou stranu musím říci, že profesionál takhle nejedná,“ říká o nečekaném Moravcově odchodu šéf zpravodajství Zdeněk Šámal. Na něm teď po rozlučce hlavní hvězdy leží rozhodnutí, jak dál. Moravcovo znechucené sbohem totiž znova otevírá otázku, jak má vlastně vypadat hlavní politický diskusní pořad veřejnoprávní televize a jak má „zacházet“ s politiky. Na rozdíl od komerční Novy, která po celou dobu své existence vysílá v nezměněné podobě diskusní Sedmičku, hledá Česká televize ideální formu řadu let a vyzkoušela všechno možné – od klasických poledních debat s více politiky Co týden dal, Debata či V pravé poledne přes…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].