Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Kdo ovládá ČSSD

Při nejtěsnější možné většině v parlamentu hrají velkou roli i ty nejmenší názorové platformy. A dnešní rozechvělá ČSSD jich má víc než dost. Kardinální otázkou tudíž je, o co jde lidem, kteří v nich mají vliv.

Při nejtěsnější možné většině v parlamentu hrají velkou roli i ty nejmenší názorové platformy. A dnešní rozechvělá ČSSD jich má víc než dost. Kardinální otázkou tudíž je, o co jde lidem, kteří v nich mají vliv.

Stará garda nerezaví

Názorové proudy či „mocenská centra“ kolem jednotlivých osobností byly ve zdejší sociálnědemokratické straně vždycky – za první republiky stejně jako po listopadu 1989. Problém současné ČSSD je v tom, že se štěpí hned na několik skupin, které vznikají a zanikají a perou se podle momentálních potřeb.

Nejstabilnější a zřejmě nejčitelnější je střet tzv. modernistů a tradicionalistů – zvaných také „zemanovci“, podle jména svého guru, jednoho z bývalých předsedů ČSSD Miloše Zemana. Zatímco ti první požadují reformy pečovatelského státu, ti druzí naopak prosazují zachování jeho štědrosti. Jde o naprosto legitimní názorové proudy, které jsou téměř ve všech evropských sociálnědemokratických stranách. Rozložení v klíčovém poslaneckém klubu je přibližně půl na půl, ale nevýhodou tradičního křídla je, že nepřichází s žádnými alternativními návrhy, kde v rozpočtu na štědrý stát nalézt peníze. Navíc jeden z jeho nejvýraznějších představitelů Zdeněk Škromach sedí ve vládě coby ministr práce, který musí plnit koaliční dohody. Jeho snaha kritizovat odpoledne reformy, na kterých se ráno jako člen týmu musel podílet, pak nutně vyvolává matoucí dojem. Další výrazné představitele tradičního křídla…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].