Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Mít velkej dům na pobřeží

Fotografie: Tam, kde se nedá nic pěstovat, lze dobře vydělávat na hazardu. Foto Profimedia.cz / Corbis • Autor: Respekt
Fotografie: Tam, kde se nedá nic pěstovat, lze dobře vydělávat na hazardu. Foto Profimedia.cz / Corbis • Autor: Respekt

Jen kasina v indiánských rezervacích Kalifornie vydělají šest miliard dolarů ročně – tak se financují školy a infrastruktura.

Johnovi je pětačtyřicet. Má obří, zavalitou postavu a dlouhé černé vlasy vzadu ledabyle svázané do culíku. Patří ke kmeni Paiutů, který žije u jezera Pyramid Lake v Nevadě. Potkal jsem ho v městečku Nixon, které je jakýmsi správním centrem zdejší rezervace. Parkoval jsem před sídlem kmenové rady a spatřil ho, jak se valí ke svému náklaďáku. Pozdravil mě, jako bych byl jeho starý známý, a usedl do auta. Poodjel nějakých dvacet metrů, vybatolil se z auta a vyložil z korby dva igelitové pytle. Postavil je ke kontejneru, potom usedl zpátky za volant, objel mě a zaparkoval znovu před domem, v němž měl svou kancelář.

John se živí tím, že kontroluje turisty, zda mají platné povolení k rybolovu. Asi se trochu nudí, a proto ochotně kývne na rozhovor.

Sami tomu propadají

Rezervace u Pyramid Lake patří k těm nejchudším. Přestože leží na území státu, v němž je povoleno provozovat hazardní hry, najdete v ní jen jednu malou hernu. Většina usedlíků se živí rybolovem, další žijí z turistického ruchu, který je ale mimo sezónu minimální. Spousta lidí se proto z rezervace odstěhovala. Zatímco zhruba před deseti lety jich tu žilo 1600, dnes necelá tisícovka. Nezaměstnanost dosahovala alarmujících 44 %.

Jaký je to rozdíl ve srovnání s…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].