Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Společnost

Bolton zahradníkem

OSN prožívá snad nejostudnější chvíle své šedesátileté historie. Světová organizace se i s rodinou generálního tajemníka topí v korupčním skandálu spojeném s iráckým programem „Ropa za potraviny“. Modré přílby v Kongu a dalších zemích jsou prokazatelně zapojeny do obchodu s dětským sexem. Organizace se není schopna dohodnout ani na tak základních věcech, jako je ochrana stovek tisíc civilistů v súdánském Dárfúru před zjevnou genocidou podporovanou vládnoucím režimem. Zkrátka ideální chvíle pro další „komplikaci“: na místo amerického vyslance byl nominován vyhlášený odpůrce mezinárodních smluv a institucí John R. Bolton. Přichází nekompromisní washingtonský jestřáb skomírající obludu dorazit, nebo pomoci při jejím vzkříšení?

Fotografie: Kresba Pavel Reisenauer. • Autor: Respekt
Fotografie: Kresba Pavel Reisenauer. • Autor: Respekt

OSN prožívá snad nejostudnější chvíle své šedesátileté historie. Světová organizace se i s rodinou generálního tajemníka topí v korupčním skandálu spojeném s iráckým programem „Ropa za potraviny“. Modré přílby v Kongu a dalších zemích jsou prokazatelně zapojeny do obchodu s dětským sexem. Organizace se není schopna dohodnout ani na tak základních věcech, jako je ochrana stovek tisíc civilistů v súdánském Dárfúru před zjevnou genocidou podporovanou vládnoucím režimem. Zkrátka ideální chvíle pro další „komplikaci“: na místo amerického vyslance byl nominován vyhlášený odpůrce mezinárodních smluv a institucí John R. Bolton. Přichází nekompromisní washingtonský jestřáb skomírající obludu dorazit, nebo pomoci při jejím vzkříšení?

Ten, kdo ví, jak na to

Staří harcovníci z OSN jsou diplomaticky udiveni, komentátoři světového tisku zděšeni nebo pobouřeni, politici Evropské unie přinejmenším zaraženi a šedesátka bývalých amerických velvyslanců rovnou sepisuje protestní dopis. Z nepříliš probádaných hlubin tří konzervativních amerických vlád se vynořil kandidát na velvyslance USA při OSN, druhý nejdůležitější post americké diplomacie. Johna R. Boltona předhodila veřejnosti novopečená americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová se slovy: „Prezident Bush a já jsme Johna požádali, aby se funkce ujal, protože ví, jak na to. Je to tvrdý diplomat.“…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].