Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Šťastné Vánoce ztracených manželů

Letošní Vánoce zastihnou Zlatu a Petra Škárkovy daleko ode dna, na kterém se topili ještě docela nedávno. Manželé, kterým stát před časem jen kvůli chudobě odebral všechny čtyři děti, dokázali zničující úder přestát a po měsících na ulici jsou opět tu – odhodláni bojovat s úřednickou zvůlí a získat své potomky zpět. Rána je ale stále živá. A pro každého, kdo ji utržil, je vyčerpávající už jen každodenní snaha udržet se nad hladinou.

Fotografie: Zlata a Petr Škárkovi: navzdory úřadům, znovu mezi živými. Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: Zlata a Petr Škárkovi: navzdory úřadům, znovu mezi živými. Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

Letošní Vánoce zastihnou Zlatu a Petra Škárkovy daleko ode dna, na kterém se topili ještě docela nedávno. Manželé, kterým stát před časem jen kvůli chudobě odebral všechny čtyři děti, dokázali zničující úder přestát a po měsících na ulici jsou opět tu – odhodláni bojovat s úřednickou zvůlí a získat své potomky zpět. Rána je ale stále živá. A pro každého, kdo ji utržil, je vyčerpávající už jen každodenní snaha udržet se nad hladinou.

Možná se něco zvrtne

„Po Novém roce si vezmeme půjčku a koupíme domek. Všechno už je domluveno. A jak bude jisté bydlení, tak hned jdeme a žádáme zpět své děti.“ Petr Škárka při popisu rodinných plánů energicky gestikuluje rukama a svítí mu oči. Stejný elán je cítit i z jeho ženy Zlaty. Jen těžko by někdo hádal, že ještě nedávno žili tito lidé na ulici, ztraceni ve svém neštěstí a nevěřící, že by se mu šlo nějak postavit. Jejich protivníkem totiž nebyl nikdo menší než stát.

„Strašně nás to zmátlo. Přestože každý věděl, že nám vzali děti neprávem a že je chceme zpět – přesto nám je nedali,“ vzpomíná Zlata Škárková v pokoji malého domku v Ořechově nedaleko Brna na soud, který ji loni uvrhl do zoufalství. Označil ji totiž za neschopnou vychovávat své děti. „Po rozsudku jsem se zhroutila a půl roku ležela na psychiatrii,“ říká paní Škárková. Její muž Petr přišel o práci, kočoval po příležitostných…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].