Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Modré vítězství

V senátních volbách občanští demokraté těžili z toho, že ve většině obvodů proti nim stáli komunisté: i díky tomu uspěli hned v osmnácti případech, což je jeden z jejich největších volebních úspěchů. Ostatní strany dostaly na frak.

Sociální demokraté nezískali ani jedno křeslo, což je naopak nejhorší neúspěch. A zasloužený, protože na vládní úrovni ČSSD tápe a na kandidátkách nezářila příliš zajímavými jmény. Po propadu v krajských volbách je už zjevné, že Stanislav Gross nepřitahuje voliče tak, jak on i celá strana doufali. Zatím se ale nedá očekávat, že by to nějak zalomcovalo s jeho předsednickým křeslem. Gross se už nechal slyšet, že navrhne zrušení Senátu. Typické zkratkovité jednání: neuspěl jsem, nedokázal jsem přesvědčit voliče, tak tyto volby zrušme.

První prohru si prožil i Miroslav Kalousek, jehož lidovci získali jen tři senátory. Ani jemu odvolání nehrozí, vzhledem k pevné pozici ve straně. Je to však jistá ironie osudu: právě Kalousek svého času navrhoval odvolat z postu předsedy KDU-ČSL Cyrila Svobodu, když strana propadla v senátních volbách. Největším pozitivem letošních voleb je fakt, že komunisté nejen neposílili, ale v konečném součtu dokonce o jedno křeslo přišli. Po hrozivém úspěchu v prvním kole je to úleva. Grossova výzva, aby lidé podpořili KSČM, tak totálně pohořela.

Co výsledky znamenají? ODS pomalu, ale jistě ovládá horní komoru parlamentu, neboť má šestatřicet senátorů z jedenaosmdesáti. To se bude hodit zejména při příští…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 49 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].