Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda

Reklama

Často hledáte, jak…

Zahraničí

Vstávají noví mudžáhidé

Fotografie: Pracují ve dne pro vládu a v noci pro povstalce? (Vládní vojáci před volební místností, Džalalabád.) Foto autor • Autor: Respekt
Fotografie: Pracují ve dne pro vládu a v noci pro povstalce? (Vládní vojáci před volební místností, Džalalabád.) Foto autor • Autor: Respekt

Po prezidentských volbách, v nichž zvítězil s více než 55 procenty dosavadní prezident Hamíd Karzáí, zavládl v Afghánistánu optimismus. „Naše policie odvedla výbornou práci a nepřátelé mírového procesu dokázali, že nejsou schopni žádné větší akce,“ prohlásil guvernér východoafghánské provincie Nangarhár při slavnostním obědě na počest úspěšného hlasování. Prezident Hamíd Karzáí v rozhovoru pro The Times of India označil povstalce hlásící se k odkazu hnutí Tálibán za umírající sílu a mluvčí ministerstva obrany generál Zahir Azimi je deklasoval na obyčejné bandity, se kterými nemá rodící se afghánská armáda moc práce.

Další události ale povolební optimismus poněkud zchladily. Dva týdny po volbách, 23. října, se na kábulské Chicken Street, proslulé krámky s koberci a suvenýry, odpálil sebevražedný atentátník. Zabil americkou tlumočnici a jedenáctiletou dívku, která se náhodou motala kolem, a zranil tři vojáky mírové mise ISAF. O pět dnů později byli za bílého dne, v polední dopravní špičce, v rezidenční kábulské čtvrti Korte Parwan uneseni tři zaměstnanci volebního štábu OSN.

Sebevražedné atentáty a únosy byly doposud v Afghánistánu tabu. Došlo tak na předpovědi, že je jen otázkou času, kdy se místní guerilly „poučí“ od svých kolegů v Iráku.

Sousedé vyhlásili džihád

K únosu se místo nejsilnější protivládní skupiny – Tálibánu –…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].