Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…
vobrazek_1936.jpeg • Autor: Respekt
vobrazek_1936.jpeg • Autor: Respekt

Toto pondělí ve 20 hodin se v pražském kině Světozor uskuteční premiéra nového filmu režiséra „české nové vlny“ Jana Němce Krajina mého srdce.

Jde o upřímnou, bytostně niternou výpověď o nemoci a o pocitech člověka ve chvíli konfrontace se smrtí. V jedné linii tohoto žánrově těžko zařaditelného filmu (pohybuje se na pomezí dokumentu a experimentu) autor reaguje na svůj osobní zážitek, komplikovanou operaci srdce. V druhé, paralelní linii sledujeme příjezd George W. Bushe na zasedání NATO do Prahy. Film tak uvažuje nejen o relativnosti našeho vnímání, které je tolik omezené křehkostí tělesné schránky, ale také o moci a privilegiích mocných. Jan Němec jej nejen opatřil autorským komentářem, ale i sám natočil a sestříhal. Použil přitom velmi netradiční metodu, kdy jednotlivé krátké záběry natáčel na digitální fotoaparát. Ty pak doplnil o autentický záznam operace srdce a materiál natočený na zakázku Václava Havla při zasedání NATO.

Krajina mého srdce se letos v létě objevila v jedné ze soutěží na MFF v Locarnu. Její českou distribuci zajišťuje Asociace českých filmových klubů a je k dispozici v jedné 35mm kopii.

Autor studuje filmovou vědu na FF UK.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].