Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Topolánek na detektor

V divokém závěru týdne šly události jedna za druhou. Ve čtvrtek po ránu policie zatkla poradce šéfa ODS Marka Dalíka a lobbistu Jana Večerka kvůli podezření, že nabídli poslanci Zdeňku Kořistkovi úplatek za potopení vlády. V pátek už byli opět na svobodě, protože státní zástupce nepovažoval za nutné žádat o vazbu. Do toho předseda ODS bez dalších důkazů prohlásil, že ho vnitro odposlouchává. A v pátek mu přišla podpora z nečekané strany: dosavadní pravá ruka Stanislava Grosse, jeho dlouholetý a náhle vyhozený spolupracovník Zdeněk Šarapatka prohlásil, že i jeho údajně „napíchli“ bývalí vnitráci kolem Grosse, a to prý s vědomím samotného ministerského předsedy.
Vypadá to jako dilema: buď policie pracuje na zakázku vládnoucích politiků a přitom odposlouchává opozici, nebo Topolánek vědomě lže, aby odvedl pozornost od úplatkářské aféry. Jak poznat, co z toho platí – a co by byla horší katastrofa? – ptají se dramaticky komentátoři. Odpověď je celkem jednoduchá: poznat to lze a významně horší by byla první možnost.

Fotografie: Kresba Pavel Reisenauer. • Autor: Respekt
Fotografie: Kresba Pavel Reisenauer. • Autor: Respekt

V divokém závěru týdne šly události jedna za druhou. Ve čtvrtek po ránu policie zatkla poradce šéfa ODS Marka Dalíka a lobbistu Jana Večerka kvůli podezření, že nabídli poslanci Zdeňku Kořistkovi úplatek za potopení vlády. V pátek už byli opět na svobodě, protože státní zástupce nepovažoval za nutné žádat o vazbu. Do toho předseda ODS bez dalších důkazů prohlásil, že ho vnitro odposlouchává. A v pátek mu přišla podpora z nečekané strany: dosavadní pravá ruka Stanislava Grosse, jeho dlouholetý a náhle vyhozený spolupracovník Zdeněk Šarapatka prohlásil, že i jeho údajně „napíchli“ bývalí vnitráci kolem Grosse, a to prý s vědomím samotného ministerského předsedy.

Vypadá to jako dilema: buď policie pracuje na zakázku vládnoucích politiků a přitom odposlouchává opozici, nebo Topolánek vědomě lže, aby odvedl pozornost od úplatkářské aféry. Jak poznat, co z toho platí – a co by byla horší katastrofa? – ptají se dramaticky komentátoři. Odpověď je celkem jednoduchá: poznat to lze a významně horší by byla první možnost.

Nevyhrožujte

Případ údajného úplatku pro unionistického poslance Zdeňka Kořistku se vyšetřuje už měsíc, stejnou dobu se ví, že nabídku deseti milionů (a post velvyslance v Bulharsku, jak nyní doplnil Kořistka) mu měl předložit na soukromé schůzce někdo z dvojice Dalík – Večerek. Proč přišlo zatýkání až teď? Objevili se noví svědci, které…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].