Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Mistři se sejdou pod Ještědem

Fotografie: To budou mít ve vesci radost! (Liberecká delegace jásá nad verdiktem komise. Miami, USA, červen 2004.) Foto: ČTK • Autor: Respekt
Fotografie: To budou mít ve vesci radost! (Liberecká delegace jásá nad verdiktem komise. Miami, USA, červen 2004.) Foto: ČTK • Autor: Respekt

Čtyřikrát se Liberec ucházel o možnost pořádat mistrovství světa v klasickém lyžování a teď to konečně vyšlo: v roce 2009 přijedou světoví lyžaři soutěžit do města pod Ještědem. Zatímco radní Prahy odjeli do Atén, aby se inspirovali pro své velké plány na budoucí olympijské hry v české metropoli, Liberec už se na velké závody začíná připravovat. Spokojeni jsou i ti, kteří předtím vytrvale libereckou kandidaturu posílali k ledu.

Závody jdou z hor

Do tří předchozích kandidatur šel Liberec vždycky s návrhem, aby se mistrovství odehrávalo v nedalekém Bedřichově. Ale nikdy neuspěl. Mezinárodní lyžařská federace FIS totiž požaduje šířku tratí devět metrů, a to by v bedřichovské variantě znamenalo smrt pro rozlehlé plochy lesa, ve vsi navíc není ani místo pro dojezdový a startovací stadion, kde je vždy nejvíce diváků. S kácením ostře nesouhlasili ochranáři. „Pořádat mistrovství je sice zajímavá myšlenka, ale je nutné ji uskutečnit jinde než v Jizerských horách,“ vzkazovali opakovaně liberecké radnici.

Po třech neúspěších se město rozhodlo vzít jejich výhrady vážně a ve čtvrtém a posledním pokusu nabídlo libereckou čtvrť Vesec ležící na periferii u rychlostní silnice na Prahu. Tady teď vyroste zcela nový stadion a na loukách v okolí vzniknou tři pětikilometrové okruhy pro běžecké lyžování.

Tratě budou ležet v nadmořské výšce 400–460 metrů, takže se při vší…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].