Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Cesta slepého samuraje

Japonská tematika je v Hollywoodu v módě, což dokazují i novinky jako Poslední samuraj s Tomem Cruisem nebo ambicióznější Tarantinův dvojsnímek Kill Bill. Ze samotné Asie do naší distribuce ovšem přichází jen nepatrný počet filmů. Je to škoda: zatím poslední film věhlasného režiséra Takeshi Kitana Samuraj, který se nedávno objevil v tuzemských biografech, ukazuje, že originál je vždycky lepší než kopie.

Fotografie: Kitano: absolutní splynutí těla a duše je možné jen ve službách spravedlnosti. Foto Profimedia.cz / Corbis • Autor: Respekt
Fotografie: Kitano: absolutní splynutí těla a duše je možné jen ve službách spravedlnosti. Foto Profimedia.cz / Corbis • Autor: Respekt

Japonská tematika je v Hollywoodu v módě, což dokazují i novinky jako Poslední samuraj s Tomem Cruisem nebo ambicióznější Tarantinův dvojsnímek Kill Bill. Ze samotné Asie do naší distribuce ovšem přichází jen nepatrný počet filmů. Je to škoda: zatím poslední film věhlasného režiséra Takeshi Kitana Samuraj, který se nedávno objevil v tuzemských biografech, ukazuje, že originál je vždycky lepší než kopie.

Ve službách spravedlnosti

Film Samuraj vznikl tak trochu uměle. Jedná se vlastně o nepřímé pokračování kultovní série filmů z 60. a 70. let s postavou slepého samuraje Zatoichiho, putujícího po středověkém Japonsku a bojujícího za spravedlnost. Hlavním charakteristickým rysem hrdiny je právě slepota, kterou se naoko maskuje před svými nepřáteli. Jen moudří zlosyni si totiž dokáží uvědomit, že se za tímto zdánlivým handicapem skrývá vyšší dimenze porozumění světu a tím pádem i drtící bojové schopnosti. S nápadem na oživení této postavy, a vlastně celého žánru nazývaného chambara, který se velmi podobá klasickému americkému westernu, přišla přítelkyně nejslavnějšího protagonisty Zatoichiho z původní série Cheiko Saito (mimo jiné majitelka řetězce striptýzových barů v Tokiu), která projekt také z části financovala. Kitano však nenatočil pouze obyčejný remake nebo poctu předchozím filmům, spíše využil jejich charakteristické vlastnosti a na nich vybudoval zcela svébytné dílo.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].