Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Kletba soudce Berky

U Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku leží už přes rok zvláštní spis: Československá obchodní banka žaluje Česko o jednu korunu. Důvod? Nelíbí se jí postup státu a především zdejších soudů v případě vyhlášení a průběhu konkurzu na Tchecomalt Group, kde byla s dvěma a půl miliardami korun jediným věřitelem.

Fotografie: Vrátím se. A se mnou přijde zákon o konkurzu a vyrovnání. Foto Profimedia.cz / Corbis • Autor: Respekt
Fotografie: Vrátím se. A se mnou přijde zákon o konkurzu a vyrovnání. Foto Profimedia.cz / Corbis • Autor: Respekt

U Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku leží už přes rok zvláštní spis: Československá obchodní banka žaluje Česko o jednu korunu. Důvod? Nelíbí se jí postup státu a především zdejších soudů v případě vyhlášení a průběhu konkurzu na Tchecomalt Group, kde byla s dvěma a půl miliardami korun jediným věřitelem.

O co jde? Tchecomalt, který sdružoval velkou část tuzemských sladoven a měl majetek za několik miliard korun, patřil mezi skupinu firem, které úvěrovala a také vlastnila Investiční a poštovní banka. Když v červnu 2000 přišel do IPB nucený správce a prodal ji Československé obchodní bance, představenstvo Tchecomaltu okamžitě poslalo svoji firmu do konkurzu. Soud konkurz prohlásil i přesto, že Tchecomalt měl v té době jediného věřitele se splatnými pohledávkami, kterým byla ČSOB. A ta konkurz odmítala. Podle banky bylo v Tchecomaltu dostatek majetku a byla ochotna jej i dál financovat (ČSOB je přesvědčena, že ji chtělo vedení firmy ve spolupráci s konkurzním správcem připravit o majetek). Přes protesty banky konkurzní správce majetek urychleně rozprodal – věřitelé získají zhruba třetinu svých peněz, sám konkurzní správce odměnu 12 milionů korun. „I když jsme byli v té době jediný věřitel a tedy poškozený, soudy nám neumožnily se vůči prohlášení konkurzu odvolat,“ vysvětluje Marek Ditz z vedení ČSOB žalobu, která je vzhledem k požadované jedné koruně jen symbolická. …

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].