Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Nový rok se prodraží

Už za čtyři dny vstoupí do praxe první fáze reformy veřejných financí, která má děravé státní kase v příštích třech letech přinést okolo 200 miliard korun a zastavit zadlužování státu. Už nadcházející rok však přinese řadu změn do života tisíců zdejších soukromníků. Zavádí jim povinnou minimální daň, zvyšuje zdravotní a sociální pojištění a většině z nich ukládá povinnost vést složitější účetnictví. Několik desítek služeb se navíc přesune ze snížené do základní sazby DPH.
Většina těchto novinek vyplývá z přijetí pravidel EU a parlament je schvaloval postupně během letošního roku. Překvapivé proto je, že jen zlomek živnostníků si zatím spočítal, jak se jich reforma dotkne a o kolik více naúčtují těm, kdo jejich služby a výrobky nakupují – tedy nám všem.

mobrazek_13.jpeg • Autor: Respekt
mobrazek_13.jpeg • Autor: Respekt
Fotografie: Tak za stovku nám ten tranzistorák už neopraví. Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: Tak za stovku nám ten tranzistorák už neopraví. Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

Už za čtyři dny vstoupí do praxe první fáze reformy veřejných financí, která má děravé státní kase v příštích třech letech přinést okolo 200 miliard korun a zastavit zadlužování státu. Už nadcházející rok však přinese řadu změn do života tisíců zdejších soukromníků. Zavádí jim povinnou minimální daň, zvyšuje zdravotní a sociální pojištění a většině z nich ukládá povinnost vést složitější účetnictví. Několik desítek služeb se navíc přesune ze snížené do základní sazby DPH.

Většina těchto novinek vyplývá z přijetí pravidel EU a parlament je schvaloval postupně během letošního roku. Překvapivé proto je, že jen zlomek živnostníků si zatím spočítal, jak se jich reforma dotkne a o kolik více naúčtují těm, kdo jejich služby a výrobky nakupují – tedy nám všem.

Zákazníků ubude

Od ledna bude mít jindřichohradecký klempíř a tesař Lukáš Florian dva ceníky. První zůstane beze změny, ve druhém zdraží zhruba o šestinu. Zatímco totiž pro bytové stavby zůstává daň z přidané hodnoty pětiprocentní – tuto výjimku si vymohla česká vláda při vyjednávání s EU – pro ostatní stavební práce se zvedne na základních 22 %. Celkem na daních a také na vyšším pojistném zaplatí o necelých deset tisíc více než letos. Spíš než vyšších odvodů do státní kasy se ale obává, že kvůli nárůstu ceny práce bude o jeho služby menší zájem. „Konkurence je mezi stavaři velká a nikdo nebude chtít…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].