Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Kreml třese burzou

Za ruskými hospodářskými zločiny z 90. let už je třeba udělat tlustou čáru a „balíkem zákonů ukončit debatu o legálnosti nabytého majetku“, napsal minulou středu do Moskevských novostí známý ekonom Grigorij Javlinskij. Reagoval tím na případ, který celý týden hýbal Ruskem: zatčení Michaila Chodorkovského, šéfa a spolumajitele největší soukromé firmy v zemi, ropného koncernu Jukos.
Sám Javlinskij by se sice dal v této věci považovat za podjatého – zatčený magnát je velkým sponzorem jeho liberální strany Jabloko –, avšak návrh na amnestii pro ruské hospodářské zločiny „s výjimkou těch, jež provázelo fyzické násilí“ podporuje například i britský list Financial Times. Dnešní stav, kdy lze kdykoli uvěznit kteréhokoli ruského zbohatlíka, Kremlu zjevně vyhovuje. Případ Chodorkovskij však může přinést změnu.

mobrazek_1586.jpeg • Autor: Respekt
mobrazek_1586.jpeg • Autor: Respekt
Fotografie: Chodorkovskij: Něco vytvořil a nechtěl uhnout. Foto globe media / reuters • Autor: Globe Media /  Reuters
Fotografie: Chodorkovskij: Něco vytvořil a nechtěl uhnout. Foto globe media / reuters • Autor: Globe Media / Reuters

Za ruskými hospodářskými zločiny z 90. let už je třeba udělat tlustou čáru a „balíkem zákonů ukončit debatu o legálnosti nabytého majetku“, napsal minulou středu do Moskevských novostí známý ekonom Grigorij Javlinskij. Reagoval tím na případ, který celý týden hýbal Ruskem: zatčení Michaila Chodorkovského, šéfa a spolumajitele největší soukromé firmy v zemi, ropného koncernu Jukos.

Sám Javlinskij by se sice dal v této věci považovat za podjatého – zatčený magnát je velkým sponzorem jeho liberální strany Jabloko –, avšak návrh na amnestii pro ruské hospodářské zločiny „s výjimkou těch, jež provázelo fyzické násilí“ podporuje například i britský list Financial Times. Dnešní stav, kdy lze kdykoli uvěznit kteréhokoli ruského zbohatlíka, Kremlu zjevně vyhovuje. Případ Chodorkovskij však může přinést změnu.

Ale on nechtěl uhnout

Michail Chodorkovskij (40) byl zatčen předminulou sobotu nad ránem, právě když se vracel z odborné konference o korupci a šedé ekonomice. Při mezipřistání v Novosibirsku vběhli do letadla maskovaní agenti Federální bezpečnostní služby (nástupkyně KGB) a ředitel Jukosu putoval rovnou do moskevské vazební věznice. Oficiální důvod? Daňové úniky a údajné podvody úhrnem za jednu miliardu dolarů. Pečlivý reportér Financial Times zaznamenal, že vězeň označovaný za „nejbohatšího Rusa“ (jeho majetek se odhaduje na…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].