Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Švédská reflexe

Švédská policie zatkla minulý týden dalšího muže, podezřelého ze spáchání vraždy ministryně zahraničí Anny Lindhové – a pustila na svobodu původně zadrženého Pera Olofa Svenssona. O nově zadrženém se až do konce minulého týdne vědělo jen to, že se jmenuje Mijail Mijailovič a že je původem z Balkánu – a že byl zatčen na základě vyššího stupně podezření než Svensson.
Švédsko tak stále tápe v úvahách, proč byla Lindhová zavražděna. Jedna z teorií, kterou ale bere vážně i vláda, se týká dopadů reformy péče o mentálně postižené osoby, zaváděné od 80. let. Reforma vedla k tomu, že byli z ústavů v průběhu desetiletí puštěni na svobodu, resp. na svobodě léčeni také postižení lidé s agresivními sklony. Právě i Mijailovič podle dostupných zpráv už několikrát podstoupil psychiatrickou léčbu.

mobrazek_1367.jpeg • Autor: Respekt
mobrazek_1367.jpeg • Autor: Respekt
Fotografie: Švédové si kladou otázku: Opravdu žijeme ve společnosti, která je lepší než ostatní? (Autobusová zastávka v Göteborgu.) Foto: Králík • Autor: Respekt
Fotografie: Švédové si kladou otázku: Opravdu žijeme ve společnosti, která je lepší než ostatní? (Autobusová zastávka v Göteborgu.) Foto: Králík • Autor: Respekt

Švédská policie zatkla minulý týden dalšího muže, podezřelého ze spáchání vraždy ministryně zahraničí Anny Lindhové – a pustila na svobodu původně zadrženého Pera Olofa Svenssona. O nově zadrženém se až do konce minulého týdne vědělo jen to, že se jmenuje Mijail Mijailovič a že je původem z Balkánu – a že byl zatčen na základě vyššího stupně podezření než Svensson.

Švédsko tak stále tápe v úvahách, proč byla Lindhová zavražděna. Jedna z teorií, kterou ale bere vážně i vláda, se týká dopadů reformy péče o mentálně postižené osoby, zaváděné od 80. let. Reforma vedla k tomu, že byli z ústavů v průběhu desetiletí puštěni na svobodu, resp. na svobodě léčeni také postižení lidé s agresivními sklony. Právě i Mijailovič podle dostupných zpráv už několikrát podstoupil psychiatrickou léčbu.

Přichází koordinátor

Vražda Lindhové jak známo dost připomíná atentát na premiéra Olofa Palmeho v roce 1986. Oba přišli o život ve chvíli, kdy nebyli v práci – Palme byl napaden, když šel domů z kina, a Lindhová, když nakupovala v obchodním domě. Vraha Palmeho se nikdy nepodařilo vypátrat. Oba útoky působí v očích švédské veřejnosti dojmem náhodnosti, jako kdyby se nějaký nepříčetný člověk rozhodl zabíjet poté, co by si vytipoval veřejně známou osobnost.

Reforma péče o mentálně postižené byla zahájena v roce 1982, když lokální sociální služby získaly větší možnost starat se…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].