Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Čtyřicet pět vdov někde v Africe

mobrazek_818.jpeg • Autor: Respekt
mobrazek_818.jpeg • Autor: Respekt
Fotografie: Dan Dostrašil (vlevo) s penězi, které propašoval do Súdánu na pomoc hladovým. Foto Archiv Dana Dostrašila • Autor: Respekt
Fotografie: Dan Dostrašil (vlevo) s penězi, které propašoval do Súdánu na pomoc hladovým. Foto Archiv Dana Dostrašila • Autor: Respekt

Sedmnáct tisíc dolarů zastrkaných ve spodním prádle, ponožkách a za páskem propašoval Dan Dostrašil (27) z východočeského Ústí nad Orlicí až do súdánského Chartúmu. Na místě je pak tajně rozdal několika zuboženým křesťanským i muslimským rodinám. Kdyby jej přitom chytila policie, mohlo ho to stát i život. Ale farář Dostrašil a jeho farníci prostě chtěli pomoci lidem, kolem jejichž domovů už dvacet let zuří občanská válka.

Drobný mladý farář v kraťasech a kšiltovce na první pohled vůbec nevzbuzuje dojem, že před několika týdny pomáhal v jedné z nejnebezpečnějších zemí světa. Na faře, která za dva roky oslaví pět set let existence, na zeď promítá pár fotografií ze své cesty. „To jsme jim právě předali ty peníze,“ komentuje působivý snímek několika starších žen hledících do objektivu s vážnou, kamennou tváří.

Africká anabáze Dana Dostrašila začala před rokem v Mělníku, kam přijel jako dobrovolník odklízet škody po velké vodě. A tam zaslechl vyprávění člověka, který pracoval v Súdánu pro mezinárodní křesťanskou organizaci Krmte hladové. „To, co říkal, bylo tak silné, že mi došlo, že musím také pomoci,“ říká farář Dostrašil. Hned po návratu do Ústí nad Orlicí se setkal se čtyřiceti farníky svého evangelického sboru, aby se domluvili jak na to. Nakonec se rozhodli pro sbírku mezi sebou a okolními farnostmi.

O tom, že pomoc bude vítána, ať bude jakákoli, nikdo z…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].