Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

ODS zamířila ke změnám

Volba nového předsedy ODS na třináctém partajním kongresu ve Františkových Lázních vyslala na veřejnost jasný signál: strana se vydá jiným směrem, než by si přál odcházející předseda Václav Klaus. Novým lídrem občanských demokratů byl totiž v druhém kole zvolen Klausův oponent Mirek Topolánek, který chce partaj otevřít lidem z regionů a začít spolupracovat s ostatními pravicovými stranami.
V prvním kole, kdy nejvíce delegátů dalo hlas Petru Nečasovi (116), skončil Topolánek těsně druhý (109) před Janem Zahradilem (103). Podobně těsné bylo Topolánkovo vítězství i ve druhém kole, kdy Petra Nečase porazil o jedenáct hlasů. Topolánkovi nakonec pomohly hlasy Zahradilovy pražské ODS, která se přiklonila na jeho stranu.

Volba nového předsedy ODS na třináctém partajním kongresu ve Františkových Lázních vyslala na veřejnost jasný signál: strana se vydá jiným směrem, než by si přál odcházející předseda Václav Klaus. Novým lídrem občanských demokratů byl totiž v druhém kole zvolen Klausův oponent Mirek Topolánek, který chce partaj otevřít lidem z regionů a začít spolupracovat s ostatními pravicovými stranami.

Obraz ODS

V prvním kole, kdy nejvíce delegátů dalo hlas Petru Nečasovi (116), skončil Topolánek těsně druhý (109) před Janem Zahradilem (103). Podobně těsné bylo Topolánkovo vítězství i ve druhém kole, kdy Petra Nečase porazil o jedenáct hlasů. Topolánkovi nakonec pomohly hlasy Zahradilovy pražské ODS, která se přiklonila na jeho stranu. Naprosto propadla Miroslava Němcová (dostala pouhých sedmnáct hlasů). Odstupující předseda Václav Klaus nebyl z Topolánkova úspěchu nadšený. Jeho vítězství přijal s kamennou tváří a ostentativně netleskal. „Kongres rozhodl k obrazu svému,“ utrousil pak v kuloárech.

Boj o šéfa ODS zuřil až do poslední chvíle. Kandidáti na předsedu se snažili ještě v neděli delegáty strhnout svými projevy. Petr Nečas do auditoria emotivně vzkázal, že když zvítězí, „bude zatraceně dobrej lídr“. Miroslava Němcová spíše než svoji předsednickou vizi adorovala odcházejícího Václava Klause: „Kéž by ještě dlouho zněl v našich srdcích včerejší dlouhý potlesk, kterého se náš předseda dočkal.“ Asi největší…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].