Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Připomeňme si

Pekinští komunisté dostali z Čech dobrou zprávu. Špidlova vláda dá z kapes daňových poplatníků 6 miliard korun firmě Škodaexport na to, aby její pracovníci mohli dostavět v Číně elektrárnu, na které zdejší poplatníci prodělají další 1,5 miliardy.

Podivuhodnou transakci schválil minulý týden Úřad na ochranu hospodářské soutěže. V jejím rámci stát vloží do základního jmění Škodaexportu skoro 5 miliard korun, zestátní jej a za další 1 miliardu odkoupí dluhy firmy u ČSOB. To vše jen proto, aby společnost nezkrachovala a byla schopna postavit elektrárnu v čínském Šen-Tchou. Smlouva o výstavbě, podepsaná vládou Miloše Zemana, je ovšem pro čínskou stranu navíc natolik výhodná, že Škodaexport bude stavět s 1,5miliardovou ztrátou. A aby těch výhod pro Čínu nebylo málo, Zemanův kabinet se zavázal, že jí na stavbu elektrárny půjčí.

Předběžnou smlouvu o stavbě dvou bloků tepelné elektrárny v Šen-Tchou podepsala před osmi lety už vláda Václava Klause. Nicméně skutečným architektem smlouvy se stal v roce 1998 Zemanův vicepremiér a ministr průmyslu Miroslav Grégr. „Čína pro nás představuje ohromný trh. Pro Českou republiku to zachrání pracovní místa,“ odrážel pochybnosti o zakázce, kterou chtěl prosadit opravdu za každou cenu. Stavba 500megawattového bloku v Šen-Tchou měla původně stát 400 milionů dolarů, čínská strana ale cenu s Grégrem postupně usmlouvala na 270 milionů USD. „Je to na hranici rentability,“ řekl po podpisu smlouvy ředitel…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].