Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Je rozdíl mluvit a jednat

Rámeček

CYRIL SVOBODA se narodil r. 1956 v Praze. Po studiu na Právnické fakultě UK pracoval jako odborný referent ve společnosti Transgas a jako notář. Od listopadu 1990 působí ve významných vládních či parlamentních funkcích: byl například ředitelem legislativní sekce na Úřadu vlády ČR, místopředsedou Legislativní rady české vlády, náměstkem ministra spravedlnosti (1992–6), náměstkem ministra zahraničí pro otázky spojené se vstupem ČR do EU (1996–8), ministrem vnitra Tošovského vlády, předsedou petičního výboru sněmovny (1998–2002). Od roku 1995 byl členem KDU-ČSL, od roku 2001 je předsedou své strany. V roce 2001 byl lídrem čtyřkoalice. Před čtrnácti dny byl jmenován ministrem zahraničních věcí a místopředsedou vlády. Cyril Svoboda je ženatý, má čtyři syny.

Jste novým ministrem zahraničí České republiky. Jaký postoj jste zaujal ke kauze Karla Srby, bývalého generálního sekretáře ministerstva zahraničí, který údajně objednal vraždu Sabiny Slonkové?

Zatím je to ve fázi obvinění. Pokud se vše skutečně stalo, jde o něco naprosto výjimečného a nepřijatelného, když se tak vysoký státní úředník pokusí spáchat takový trestný čin. Už jsme udělali nějaká personální opatření, ale je to v šetření policie. Inspekce ministra vnitra prověřovala kauzu Český dům, ministerstvo bude účinně spolupracovat s orgány policie a státním zastupitelstvím.

Opatření se týkají lidí, kteří spolupracovali se Srbou?

Museli jsme zamezit tomu, aby…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].