Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Vzpoura alkoholiků

Prezident Václav Havel vrátil sněmovně novely zákonů, které zavádějí trestnost držení drog. Vedly by totiž podle něj spíš k postihu obětí než pachatelů a navíc představují „ostrý vpád“ do lidských práv a svobod, jehož rizika mohou převažovat nad výhodami. Stoupenci novel zareagovali na Havlův krok s velkou podrážděností. „Zřejmě měli pravdu ti, kteří vycházeli z názoru, že pan prezident se kdysi dávno pohyboval v prostředí, kde ta tolerance směrem k drogám byla veliká,“ prohlásil místopředseda lidovců Jan Kasal, aniž by se alespoň náznakem pokusil vyvrátit prezidentovy obavy. Jestli tím „prostředím“ míní předlistopadovou opozici, nebo snad Havlův pobyt v kriminále, není jasné.

Cítit ten let

Vládní návrh je konzervativní a celkem jasně říká, že drogy jsou zlo, tedy držet je byť pro vlastní potřebu musí být trestné. Jeho cílem je vzít prodavačům, kteří dnes kupodivu beztrestně nabízejí drogy na ulicích, hlavní výmluvu při eventuálním zadržení: mám to pro sebe. Stát chce také nově posuzovat spolehlivost řidičů a pistolníků - kdo bere drogy, nebude jezdit ani střílet.

Pro přísné trestání prodavačů jsou i liberálové, s novelami ale zásadně nesouhlasí. Na rozdíl od dealerů totiž narkoman ničí zdraví jen sám sobě, a na to má člověk právo - když přitom neubližuje druhým. Brát drogy chápou liberálové jako věc osobního svobodného rozhodnutí. Nic na tom nemění ani to, že tato svoboda připomíná splněné přání skočit si z Nuselského mostu a "cítit ten…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 24 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].