Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Podporujte svého předsedu

Předminulý víkend dala zatím nejsilnější koaliční strana najevo, že její známá nechuť k referendu nemusí být až tak zásadní. Vedení ODS se totiž v současné vnitropartajní krizi rozhodlo zeptat se všech členů na dvě věci: zda má strana vyměnit svého vůdce a zda se má dále podílet na koaliční vládě. Většina „členské základny“ bude sice schůzovat až během následujících dní, několik výjimek z minulého týdne však dává jasně najevo, jak řadoví členové vnímají situaci. Z třiceti dotazovaných okresů se pouze jeden vyslovil jasně pro odstoupení Václava Klause. Devětadvacet ostatních trvá na tom, aby pan předseda naopak zůstal na svém místě.

Vyčistit stranu

Je středa, šest hodin večer, a v závodní jídelně východočeského městečka Nová Paka probíhá schůze místní organizace ODS. Podél dlouhého stolu sedí necelá třicítka lidí. Věkové a profesní složení odpovídá sestavě novopacké buňky ODS - v ní celá polovina ze čtyřiceti pěti členských průkazek patří penzistům, osm nosí v kapse místní podnikatelé a čtyři učitelé. Otázky, na něž musí přítomní odpovědět, jsou jasné: co dál s Klausem a s celou ODS.

Sezení zahajuje šedesátník v čele stolu, místopředseda zdejší organizace a učitel novopacké střední školy. Zieleniec neměl odstupovat, Pilip a Ruml použili nepřípustného mediálního nátlaku, nejdůležitější je, aby se ODS nerozdělila, říká starostlivým hlasem. Ve všech bodech analýzy sklízí souhlasné přikyvování. „Nejlepší by tedy bylo, kdyby odstoupili všichni a nekandidoval ani pan Klaus. Člověk jako on se neztratí. Za dva roky tady můžeme mít silného Klause, jak ho chceme mít,“ prohlašuje na závěr místopředseda a shoda v jídelně končí.

„Ať se říká cokoliv, Klaus je poctivý člověk. Musí tam zůstat,“ otevírá spor starší žena v čepici. Pro svá slova získává široké zastání. „Je třeba se pustit do práce v opozici a mezitím vyčistit stranu,“ vstupuje do diskuse uhlazený padesátník. „Slovo vyčistit bych raději nepoužíval,“ oponuje mu jeden z osamocené dvojice mladíků, kteří se netají názorem, že Klaus straně škodí. Debata se vyostřuje. Sálem křižují ozvuky zážitků minulých dní. „Jak paní Livia četla ten dopis, to byl vrchol nevkusu,“ soudí starší muž v zeleném obnošeném svetru. „To máme každý jiný názor,“ křísne po něm ženský hlas z opačného konce stolu. Muž však bez bázně pokračuje: „Na sponzory a konto nemám jasný názor. Klaus je sice poctivý člověk, co ale pokud to věděl a neřešil? Pilip nemá charisma, ale líbí se mi u něho taková člověčina.“ Umlčí ho fistule rozčilené důchodkyně: „Je to kariérista. Proti Klausovi štvou vždycky ti, kteří mu nesahají ani po kotníky. A co se týče konta, není na ODS, ale na někoho jiného. Takže se to strany netýká.“

Dost bylo Havla

Někdo cituje zprávu z novin, že Zieleniec možná přestoupí k lidovcům. „Ten ať si jde, patří tam už dávno,“ zní z chaotické změti hlasů. Pak dojde i na prezidenta. „Měl by si užívat svého bohatého sexuálního života a nekandidovat,“ pronáší za smíchu v sále muž středního věku. Téma Havel má úspěch. Nejvíce leží v hlavě přítomným prezidentovo rozhlasové zhnusení nad sobotní demonstrací Klausových přívrženců ve Sněmovní ulici. Kromě výkřiků „kdyby raději mlčel“ mají novopačtí pro prezidentovu prostořekost po ruce vysvětlení: „Takové blbosti říká od té doby, co si vzal Dášu,“ oznamuje svým kolegům jedna z žen.

Schůze se chýlí k závěru, předseda zahajuje hlasování o otázkách, nad nimiž se dnes šéfové ODS nedokážou dohodnout: co s Klausem a zda vstoupit do vlády. „Vstup do Evropy je dějinnou událostí a u té by ODS měla být,“ snaží se ještě vysvětlit starší muž, který předtím obdivoval Pilipovu člověčinu. Názor většiny je však neoblomný. Klause a odchod do opozice podporují tři čtvrtiny přítomných.

Podobně jako v Nové Pace dopadlo hlasování v celém okrese Jičín. Právě z okresů jsou na víkendový mimořádný kongres vybráni zástupci, kteří rozhodnou o dalším osudu Klause. Přitom na rozdíl od minulých let platí přísné pravidlo, že vybraní lidé musí hlasovat tak, jak si přejí místní organizace. Jeden z delegátů, novopacký starosta Petr Kuřík, s tím má ale problémy. „Osobně jsem pro to, že by Klaus neměl kandidovat. Jsem však vázán pro něj hlasovat,“ říká bývalý člen KDS. „Volba je sice tajná, pokud ale budu mít dojem, že nemůžu pro Klause hlasovat, pošlu za sebe náhradníka.“

Na kongres jen provětraní

Také v nedaleké Chrudimi mají schůzování za sebou - i tady skončilo jednoznačně pro nynějšího předsedu. „Většinu lidí přitáhl do strany právě Klaus a teď mají pocit, že by bylo neslušné ho opustit v čase, kdy je žádá o podporu,“ říká chrudimská manažerka Jana Chaloupková, která se sama přidává na stranu předsedy. Podle východočeského zástupce ve výkonné radě Ivana Pištory jsou důvody Klausovy masivní podpory ještě v něčem jiném než v pouhé vděčnosti. „On je vnímán jako záruka úspěchu. Kdyby odešel, ztratili bychom v budoucnu podporu voličů.“

Vděční chrudimští (i zde vlastní více než třetinu legitimací senioři) se proto nespokojili s pouhým závazkem delegáta hlasovat podle vůle „zdola“, ale pro jistotu posílají na kongres jen takové lidi, kteří pro Klause horovali už na místní a okresní schůzi. „Delegáti byli řádně provětráni a vybráni s tím, že osobně podporují Klause,“ vysvětluje Chaloupková.

Podobná situace je i v dalších okresech. Jeden významný člen západočeské ODS a současně odpůrce Klause podotýká, že se raději na místní úrovni příliš o svých názorech zmiňovat nebude. „Chci jet na kongres a tam to říci. A mám strach, že by mě tam nemuseli pustit,“ říká do telefonu. Ostatně stejná situace se již minulý týden přihodila v Jihlavě. Předseda tamní buňky Zdeněk Geist byl za přílišnou náklonnost k Pilipovi odvolán hned na začátku schůze (vzápětí také odstoupil z postu místopředsedy jihomoravské ODS), a to mu zavřelo cestu na kongres.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 50/1997 pod titulkem Podporujte svého předsedu