Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Nemůžeme dělat, že se nic neděje

Dejme tomu, že by Občanské hnutí v minulých volbách nepropadlo, ale naopak získalo třeba deset procent hlasů. A teď si představme, jak jeho zástupci přicházejí za vítěznou ODS s návrhem: v čele vlády by měl zůstat Petr Pithart, protože ho už všichni občané znají a jsou s jeho prací určitě spokojeni. Když ODS tento plán odmítne, spojí se hnutí se všemi ostatními stranami a Pitharta do čela „velké koalice“ prosadí s jejich pomocí.Scénář od prvního pohledu nesmyslný. Česká komunální politika se však podle něj hraje dost často. Dosud nejznámější případy z Karlových Varů a Opavy zastínil v minulých dnech Hradec Králové. ODS tam sice vyhrála volby s velkým náskokem, ale dnes je v opozici a magistrát - s pomocí sociální demokracie a komunistů - ovládla ODA. Tamní zástupci obou pravicových stran přitom svoji neschopnost spolupracovat přičítají „nehoráznému chování“ partnera.

Když ne my, tak kdo

V minulém volebním období patřilo křeslo hradeckého primátora Občanské demokratické alianci a pravice ve městě spolupracovala na výbornou. Proto také vyšla z nových voleb skvěle: pro ODS hlasovalo 33 a pro ODA 16 procent lidí. Dojem, že radnice je opět pevně v rukou partnerských stran, však rozbily už první diskuse o vzájemném rozdělení křesel. Jednající politikové v sobě najednou objevili dosud utajenou nevraživost, rozpadla se nejen dávná přátelství, ale i celá politická strategie.„ODS postupovala mocensky a chtěla více než polovinu míst v radě pro sebe,“ vysvětluje svoji verzi počátků konfliktu zástupce primátora Jan Dočekal z ODA. Necháme-li stranou vzájemné výtky „arogance“ či „mocenského nátlaku“ (které stejně nejdou ověřit, neboť z jednání se nevedly žádné zápisy), je podstata sporu jednoduchá. ODA přesně ve shora naznačeném scénáři požadovala, aby město dál vedl její člen a dosavadní primátor Martin Dvořák. ODS naproti tomu trvala na tom, že nejvyšší post patří jejímu zástupci Oldřichu Vlasákovi. „Občané dali jasně najevo, že chtějí změnu. Dvořák získal dvakrát méně hlasů než já a na kandidátce ODS by skončil až předposlední,“ říká na adresu svého dlouholetého, dnes ovšem už pouze bývalého přítele Vlasák.Během sporu projevila ODA značnou politickou pružnost. Když nepochodila na pravici, spolehla se na opačnou stranu spektra (ta se netajila nechutí vůči ODS) a za podpory komunistů a sociální demokracie se jejím zástupcům podařilo kýžené: obsadit špičky magistrátu. Vítěz voleb nakonec ze hry vypadl se dvěma křesly radních a nejvíc ze všech byla spokojená Zemanova strana: při volebním zisku zhruba deseti procent a čtyřech místech v zastupitelstvu získala kromě dvou radních i post primátorova zástupce.

Když ne teď, tak kdy

Za pomoc byli odměněni i komunisté: aliance totiž přes odpor ODS podpořila návrh, aby se KSČM účastnila jednání v radě jako pozorovatel. „Je to stejně absurdní, jako kdyby do vlády chodil Grebeníček,“ prohlašuje Vlasák. Podle ODA ale nelze nikoho ze hry vylučovat: „Levice je u nás mnohem pravicovější než v Praze,“ vysvětluje Dočekal. Na těchto a podobných sporech pak averze dál rostly a nabývaly až komických rozměrů. Politici znepřátelených stran si vyčítali kdeco a krmili tím i strany místního tisku. ODS primátorovi předhazovala např. „demonstrativní neúčast“ na vlastním stranickém plese nebo to, že při večeři s premiérem Klausem praštil příborem a odešel od stolu. ODA zase nemohla zapomenout na pohrdavé přehlédnutí, se kterým místní ODS nepozvala Dvořáka na celostranický kongres.Dlouho to vypadalo, že přes velkou vzájemnou zlobu nenajdou protivníci téma, na kterém by se vzhledem ke svým podobným programům mohli opravdu vážně neshodnout. Ale podařilo se: příčinou konečného výbuchu se stal hlavní architekt města Karel Albrecht. Poté, co na něj bylo podáno trestní oznámení kvůli neoprávněnému zacházení s cizím majetkem a vzniklo podezření na konflikt zájmů, žádala ODS jeho okamžitý odchod. ODA to zamítla, a pohár přetekl: poslední dva zástupci někdejšího vítěze voleb opustili svá místa v radě. Jak to komentoval Oldřich Vlasák: „Nemůžeme tam s nimi sedět a dělat, že se nic neděje.“ Naproti tomu aliance všechny útoky odmítá a v duchu celého sporu dává vinu „politickým diletantům a partyzánům“ z ODS.Nejsilnější hradeckou stranu tedy čeká práce v opozici. Stejná věc loni potkala i buňku ODS ve dvacet kilometrů vzdálených Hořicích. Tam ovšem byli radikálnější a s radou opustili i zastupitelstvo. V nových volbách pak tamější ODS propadla. „Hořickou cestou se nevydáme,“ říká Vlasák. Podmínky svého návratu přitom formuluje ODS jasně: odstoupení Albrechta. S tím ale zatím ODA nepočítá. Rozuzlení může přijít už v červnu: jeden z hlavních aktérů pravicových půtek primátor Dvořák kandiduje do parlamentu. V naději, že by pak opustil město, mu tamní konkurenti z ODS přejí jediné: úspěch.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 10/1996 pod titulkem Nemůžeme dělat, že se nic neděje