Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Kdo by se bál Richarda Meiera?

Příjezd amerického architekta Richarda Meiera do Čech rozdělil obec našich architektů na dva tábory. Jedni se radovali, že k nám našel téměř po dvaceti letech zase cestu, druzí neskrývali obavy z téhož. Na jeho přednášce, pořádané 4. prosince v Míčovně Pražského hradu, se sešli všichni.

Příjezd amerického architekta Richarda Meiera do Čech rozdělil obec našich architektů na dva tábory. Jedni se radovali, že k nám našel téměř po dvaceti letech zase cestu, druzí neskrývali obavy z téhož. Na jeho přednášce, pořádané 4. prosince v Míčovně Pražského hradu, se sešli všichni. Ve vzduchu ale visela otázka: znamená to, že Richard Meier přijel proto, že dostane nabídku (nebo chuť) v Praze něco postavit? Reakce našich odborníků poukázala na rozpor, který existuje v názorech na to, má-li moderní světová architektura v Praze své oprávnění.Richard Meier se zastavil v Praze a v Brně cestou z Barcelony, kde se krátce předtím zúčastnil slavnostního otevření Muzea současného umění. Na jeho projektu se před deseti lety domluvil s barcelonským starostou Pasqualem Maragallem na jakési večeři v New Yorku. Rozhovor prý vypadal velmi prostě: Nechtěl byste u nás něco postavit? Ano, muzeum.

Nezajímá mě chaos, ale řád

Ultramoderní bílá konstruktivistická budova těsně sousedí se starým gotickým centrem Barcelony, kde obyvatelé rozvěšují prádlo napříč úzkými uličkami. Zdá se, že toto sousedství nikoho nepobuřuje. Radnice města a katalánská regionální vláda se podělily o výsledných pětatřicet milionů dolarů a jsou s muzeem spokojeny. I Meier je pokládá za jednu ze svých nejúspěšnějších realizací.Takhle hladký průběh ale všechny jeho evropské projekty neprovázel. Při prosazování radnice v Haagu dvakrát padl starosta, pro schválení výstavní a sjezdové haly v…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].