Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Elita není sprostý slovo

"Co chcete, abych řek? Já to řeknu." Miloš Forman se tváří se, že to myslí vážně. Dostat z něho, co si opravdu myslí, je předem prohrané. Raději místo odpovědi bodře zažertuje a svede to na lidi, že je nic jiného stejně nezajímá.

„Co chcete, abych řek? Já to řeknu.“ Miloš Forman se tváří se, že to myslí vážně. Dostat z něho, co si opravdu myslí, je předem prohrané. Raději místo odpovědi bodře zažertuje a svede to na lidi, že je nic jiného stejně nezajímá. Co se honí v jeho hlavě, když jen tak mlčí, usrkává pivo a předsune bradu jako výstražný signál, je možná lepší nevědět. V knize vzpomínek Co já vím, kterou napsal spolu s Janem Novákem, vypráví příběh jakoby napsaný některým z neorealistických režisérů. V městě Čáslavi odvedlo gestapo uprostřed války desetiletému Milošovi matku (otec již byl dva roky ve vězení). Chlapec v horečce a schován pod peřinou zůstal v domě sám. Na noc k němu sousedé poslali stařičkého dědečka, který měl nemocné ledviny. Uprostřed noci si spletl chlapcův pokoj s koupelnou a vymočil se tam. Dítě pak v němé hrůze do rána sledovalo, jak se louže moči pohybuje ode dveří ke skříni pod oknem. Život je pro něj fikcí a hra dokonalým převlekem proti dotěrnému světu.

Co vám v Čechách vadí, co tu máte rád? Pomineme-li, že si Češi zadek utírají novinami, jak jste jednou řekl?

To jsem řekl dávno, když jsem si sám utíral zadek novinami… To jsem noviny tak dlouho žmoulal v ruce, až se z nich stal takovej piják, že fungoval jako normální toaletní papír. Po revoluci jsem si říkal, že by bylo dobré z toho udělat byznys. Ale ono to dlouho trvá, Rudé právo už nemá ten světovej formát, a pak taky po tom bolej strašně prsty… Co se mi nelíbí?…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 19 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].