Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Skeptická výspa Unie

Žena, která na jaře převezme křeslo švédské premiérky, bude mezi svými dalšími čtrnácti kolegy v Evropské unii výjimkou. Nejen pro své pohlaví, ale i věkem: ve svých 38 letech bude Mona Sahlinová suverénně nejmladší hlavou vlády v Unii.

Žena, která na jaře převezme křeslo švédské premiérky, bude mezi svými dalšími čtrnácti kolegy v Evropské unii výjimkou. Nejen pro své pohlaví, ale i věkem: ve svých 38 letech bude Mona Sahlinová suverénně nejmladší hlavou vlády v Unii. Navíc - a to je zřejmě nejpodstatnější - bude v Bruselu hájit zájmy národa, který se s členstvím v Unii ztotožňuje nejméně ze všech států „patnáctky“.

Carlsson na štítě

Mona Sahlinová je jedinou kandidátkou vládnoucích sociálních demokratů, která se bude ucházet o křeslo, jež v polovině března uvolní dosavadní premiér Ingvar Carlsson. Ten se k odchodu rozhodl dobrovolně už letos v srpnu, necelý rok poté, co své straně zajistil po tříletém pobytu v opozici návrat k moci a loni v listopadu dovedl svou zemi k členství v Evropské unii. Navzdory těmto dvěma úspěchům nebude Carlsson do politického důchodu odcházet se štítem: v závěru své kariéry utržil vůbec nejcitlivější ránu.Právě charismatickému Carlssonovi a jeho vítězství v loňských zářijových volbách je přičítána hlavní zásluha na tom, že se v euroreferendu loni v listopadu vyslovilo 52 % voličů pro Brusel. To bylo u skeptických Švédů považováno za úspěch, na jaký by Carlssonův racionální, spíše však bezbarvě působící předchůdce Bildt asi neměl. Přesto musel nynější premiér při volbách do Evropského parlamentu strávit vůbec nejhorší porážku švédských sociálních demokratů od roku 1911.

Kam zmizela disciplína

Volby do Evropského parlamentu,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].