Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Popravy na železnici

Odboráři předali minulý týden novému řediteli Českých drah Rudolfu Mládkovi černou listinu patnácti zaměstnanců, které by měl vyhodit z práce. Nedlouho předtím prozradil ministr dopravy Stráský, že zruší některé "nerentabilní" tratě.

Odboráři předali minulý týden novému řediteli Českých drah Rudolfu Mládkovi černou listinu patnácti zaměstnanců, které by měl vyhodit z práce. Nedlouho předtím prozradil ministr dopravy Stráský, že zruší některé „nerentabilní“ tratě. Červnová dohoda mezi premiérem Klausem a předáky železničních odborů se začíná naplňovat konkrétními činy.

Efektivní dinosaurus

Odbory v červnu vyhrožovaly stávkou a prosadily zrušení transformace železnic, kterou dva roky připravoval tehdejší ředitel Emanuel Šíp. Ten zamýšlel rozdělit státní firmu České dráhy na dva podniky - první by se staral o údržbu železnice, druhý by zajišťoval na kolejích provoz. Mohly by se i dále dělit: stejná firma by například nemusela mít na starosti hlavní železniční tahy a příměstské spoje. Rozdělené podniky by se privatizovaly. Soukromým firmám by stát prodal také regionální tratě - ještě v květnu jich bylo k privatizaci určeno 126 a stihlo se o ně ucházet cca sto zájemců. Ředitele Šípa podporoval i ministr Stráský: „Jednotná firma nevytváří předpoklady pro tržní chování,“ napsal v dubnu do Hospodářských novin. „Špatnou činnost jedné části podniku nakonec vždy zaplatí část druhá.“ Zlepšit efektivitu popsaným způsobem doporučoval ministr ještě v polovině června.Rozdělení podniku ale nakonec zablokovali odboráři, kteří se dohodli s premiérem, že dráha zůstane „unitární“. Tím se ovšem zachová - podle Stráského - neefektivní hospodaření. Zastaví se i privatizace údajně nejvíce ztrátových…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].