Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Kapka populismu na vlnách éteru

V červenci se v New Yorku složila další metropolitní instituce. Přestal vycházet New York Newsday. O místo přišlo osm set zaměstnanců, mezi nimi známí novináři a komentátoři. List už dlouho prodělával a jeho majitele, koncern Times Mirror z Los Angeles, zkrátka přestalo bavit, aby každý rok doplácel několik milionů dolarů.

V červenci se v New Yorku složila další metropolitní instituce. Přestal vycházet New York Newsday. O místo přišlo osm set zaměstnanců, mezi nimi známí novináři a komentátoři. List už dlouho prodělával a jeho majitele, koncern Times Mirror z Los Angeles, zkrátka přestalo bavit, aby každý rok doplácel několik milionů dolarů. Ostatní noviny publikovaly nekrology, v nichž se sympatie prolínala s určitou úzkostí. Zbavit se konkurenta může mít pro přežívající noviny své výhody, ale je nepříjemné si uvědomit, že celkově ubývá čtenářů.Zato hvězda talk radia Rush Limbaugh, jehož pořad poslouchá denně dvaadvacet milionů Američanů, zprávu o pádu New York Newsday uvedl triumfální fanfárou. Jeho škodolibá radost nad bankrotem listu je částí boje o hlavy a srdce amerického obecenstva, který svádí konzervativní rozhlas a liberální tisk. Tento zápas má větší význam, než by se zdálo na první pohled: právě on značně ovlivnil posun ke konzervatismu a tím i loňský triumf republikánů ve volbách do Kongresu.Co to vlastně je talk radio a kde hledat příčinu jeho obliby? Abychom tento fenomén přiblížili, musíme vysvětlit několik zásadních věcí: co znamenají nálepky „liberální“ a „konzervativní“ v americkém kontextu a jak se měnila role novinářů v amerických dějinách 20. století.

Není liberál jako liberál

Od přelomu století, a zvláště od Rooseveltova New Dealu ve 30. letech, se slova „liberál“ a „liberalismus“ začala v Americe používat jinak než v Evropě. Klasický…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 19 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].