Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Hledá se maďarský Erhard

Když premiér Horn na začátku léta s lítostí konstatoval, že Maďarsko stále čeká na svého Ludwiga Erharda, nikdo neprotestoval. Několik týdnů nato dodal: je už nejvyšší čas říci, že složit hlavní zátěž ekonomické politiky na ramena ministra financí je zásadní "konstrukční chybou" státní správy.

Když premiér Horn na začátku léta s lítostí konstatoval, že Maďarsko stále čeká na svého Ludwiga Erharda, nikdo neprotestoval. Několik týdnů nato dodal: je už nejvyšší čas říci, že složit hlavní zátěž ekonomické politiky na ramena ministra financí je zásadní „konstrukční chybou“ státní správy. To už se ozvalo mnoho uznalých hlasů, a plán vytvoření jakéhosi nadministra hospodářství veřejně podpořil mimo jiné bývalý premiér Boross. Když však Gyula Horn zveřejnil jméno člověka, který se jako Ludwig Erhard v poválečném Německu má stát duchovním otcem maďarského hospodářského zázraku, vyvolal skutečnou politickou bouři. Ta vyústila v nejtěžší krizi uvnitř vládnoucí sociálně-liberální koalice od okamžiku, kdy loni v červenci vznikla.

Sándor Nagy se hodí pro všechno

Proč tolik rozruchu? Řízení plánovaného ministerstva hospodářství a zároveň i funkce vicepremiéra se má ujmout Sándor Nagy, vůdce největší postkomunistické odborové ústředny v Maďarsku, proslulý svými populistickými názory na ekonomiku. Většina opozice přijala tento nápad pobaveně. Koaliční partner socialistů - liberální Svaz svobodných demokratů - návrhu nejprve nemohl uvěřit, pak proti němu ostře protestoval. Proto se vůdce socialistů Gyula Horn zřekl ustavení ministerstva hospodářství - k obecnému údivu se však nezřekl Sándora Nagye.Po protestech svobodných demokratů premiér nečekaně ohlásil rekonstrukci vlastního kabinetu, spojenou s restrukturalizací vysokých úřadů státní správy. V rámci…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 19 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].