Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Kolik váží slovo Milana Uhdeho

Po dvou týdnech od republikánské výtržnosti na půdě parlamentu je zřejmé, že státní moc spolkla hořkou pilulku bez mrknutí oka. O trestu pro stráž, která odmítla splnit rozkaz, se neuvažuje, a závažný šrám na vážnosti zákonodárného sboru se dokonce nikdo nesnaží ani vyšetřit.

Po dvou týdnech od republikánské výtržnosti na půdě parlamentu je zřejmé, že státní moc spolkla hořkou pilulku bez mrknutí oka. O trestu pro stráž, která odmítla splnit rozkaz, se neuvažuje, a závažný šrám na vážnosti zákonodárného sboru se dokonce nikdo nesnaží ani vyšetřit. Kompetentní úředníci mlčí přesto, že díky přímému televiznímu přenosu je celá věc dostatečně známá. Každý tedy dnes už ví, že předseda parlamentu Milan Uhde - statutárně druhý nejmocnější muž státu - nedokáže zajistit pořádek ve sněmovně, a že elitní sbor parlamentní stráže nestačí na pár křiklounů. Předseda Uhde sice v kuloárech později označil chování policistů za šokující, nicméně zůstalo jen u rozhořčených výroků. Hned po schůzi totiž odjel zpět na svoji chalupu, kde setrvá až do konce srpna. O věc se nestará ani místopředseda Karel Ledvinka, který minulý týden Uhdeho zastupoval. Celá věc je prý „plně v rukou předsedy“, a záleží jen na něm, co po svém návratu podnikne.

Policejní komparz

Pro přehled si zopakujme, co se vlastně dvacátého pátého června odpoledne ve sněmovně přihodilo. Během mimořádné parlamentní schůze jednající o imunitě republikánského poslance Jana Vika obsadilo část galerie pro hosty asi dvacet jeho spolustraníků v čele s Miroslavem Sládkem. Bojůvka rušila průběh rokování hlasitým smíchem, potleskem a provoláváním hesel typu „jste prasata“ na adresu přítomných zákonodárců. Milan Uhde výtržníky od předsednického stolu několikrát napomenul a vyzval ke…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].