Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Co najít na extremisty

Bojovat v Česku proti extremismu není nic jednoduchého. Jasně to potvrzuje i prozatím marná snaha tuzemských úřadů zrušit oficiální registrace dvou organizací, které se dostaly na Rumlův seznam českých extremistů s přídomkem "rasistické": Vlastenecké fronty a Vlastenecké ligy.

Bojovat v Česku proti extremismu není nic jednoduchého. Jasně to potvrzuje i prozatím marná snaha tuzemských úřadů zrušit oficiální registrace dvou organizací, které se dostaly na Rumlův seznam českých extremistů s přídomkem „rasistické“: Vlastenecké fronty a Vlastenecké ligy. Zdá se, že úkol, kterým bylo pověřeno Ministerstvo vnitra na schůzce špiček justice, vnitra a státního zastupitelství s premiérem Klausem po vraždě žďárského občana Tibora Berkiho v půlce května, zůstane nesplněn.

Cikáni do práce

Podle mluvčí Beaty Berníkové Ministerstvo vnitra už několik týdnů „zjišťuje, jestli se jmenované organizace nebo jejich členové dopustili jednání, které by bylo v rozporu s Ústavou nebo jinými zákony“. B. Berníková nedokáže ani odhadnout, dokdy bude úřad s tímto „zjišťováním“ hotov: žádné konkrétní datum nebylo určeno. Ovšem bez ohledu na počet pracovních dnů, které Rumlovi podřízení ještě svému pátrání obětují, už teď vše naznačuje, že jejich píle nebude korunována úspěchem. Jak totiž shodně uvádějí státní zastupitelství v „domovských“ městech obou spolků (Fronta sídlí v Brně, Liga v Praze), při analýze rasových trestných činů se jména těchto extremistických skupin nikde nevyskytují. A i kdyby se snad nakonec podařilo konflikt „vlastenců“ se zákonem někde objevit, neznamenalo by to automatické odebrání registrace. „Museli bychom je upozornit, že se to nesmí opakovat, a teprve kdyby neuposlechli, šlo by jejich legální existenci zrušit,“ vysvětluje…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].