Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Biskupové proti sexuální výchově

Od poloviny června se v tuzemských kostelích předčítá stanovisko českých biskupů k plánované sexuální výchově na školách. Po šesti měsících dohadů a protestů vyhověla naše největší církev požadavkům věřících a vydala prohlášení k choulostivému tématu.

Od poloviny června se v tuzemských kostelích předčítá stanovisko českých biskupů k plánované sexuální výchově na školách. Po šesti měsících dohadů a protestů vyhověla naše největší církev požadavkům věřících a vydala prohlášení k choulostivému tématu. Představy církevních autorit se podle očekávání liší od názorů ministerských úředníků. Dominantní postavení školy neuznávají a hlavní výchovné poslání přisuzují rodičům. „Nelze nikoho nutit, aby přihlížel, jak mu škola poučuje děti v rozporu s jeho vlastním přesvědčením. Jen rodiče nesou za děti odpovědnost,“ říká mluvčí biskupů páter Miroslav Fiala. Podle jeho názoru je proto nepřijatelné, aby škola určovala závazná pravidla v etické a morální výchově.

Pomalu, ale jistě

Past sexuální výchovy si na sebe nastražili sami katolíci a nejde tedy, jak by se mohlo z reakce biskupů zdát, o žádný komplot liberálů. Jeden z autorů, lékař Antonín Brzek, je předním funkcionářem lidovců a stejná strana u nás jako první začala projekt sexuální výchovy propagovat v tisku. Křesťanský politik je i ministr školství Ivan Pilip (KDS). Autoři projektu se přitom od samého začátku netajili nadějí, že právě mladý ministr bude mít pro nové osnovy pochopení. Není žádným tajemstvím, že jeho předchůdci, katolickému knězi Petru Piťhovi (KDS), si nikdo nápad se sexuální výchovou na stůl položit nedovolil. Zcela nakloněn novému projektu není však ani Pilip.Po půl roce mediálních polemik je jasné, že celostátní výuka "zdravého…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].