Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

Středoškolský cirkus otevírá bránu

Dvacátého pátého dubna se budou konat středoškolské přijímací zkoušky a dojde přitom k něčemu neobvyklému: na střední školy se dostanou všichni, kdo mají zájem.

Dvacátého pátého dubna se budou konat středoškolské přijímací zkoušky a dojde přitom k něčemu neobvyklému: na střední školy se dostanou všichni, kdo mají zájem. Tradiční fronty před branami většiny gymnázií a průmyslovek se podařilo zlikvidovat díky tomu, že 350 soukromých škol pustilo pořádně žilou státnímu monopolu na vzdělání. Dnes na nich studuje už skoro šedesát tisíc studentů.Učitelská veřejnost kupodivu nejásá. Pedagogové sice připouštějí, že vzdělaný člověk se v životě dál dostane, platí to prý ale jenom za předpokladu, že je škola opravdu něco naučí. A jestli své studenty něco naučí ve školách bez státního dohledu, o tom řada odborníků vážně pochybuje. Jasně se vyjádřil ministerský expert pro sféru středních škol Radovan Smolka: „Pokud by pro školy platily stejné normy jako za první republiky, nebylo by do sítě zařazeno osmdesát procent nynějších soukromých škol.“ Často nesplňují totiž ani ty úplně elementární požadavky, jako jsou vhodné prostory nebo odborná způsobilost učitelského sboru.

Pokus a omyl

Jednou z prvních soukromých škol v republice byla obchodní akademie v Horním Slavkově, kterou před čtyřmi lety zřídil právník Karel Hais. Otevření nové školy tehdy vzbudilo úžas. Která škola v okolí si mohla dovolit zbrusu nový nábytek, kromě „obyčejných“ kantorů ještě zvláštní vychovatelky ve funkci třídních učitelů, jídelní kout v každé třídě, nebo třeba jenom kávovary?Idyla ale trvala jenom rok. Škola totiž neměla dost místa, aby mohla…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].