Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Levicová restrikce jako bič

Slovensko má rozpočet na rok 1995. Na tomto tvrzení by nebylo nic zvláštního, kdyby se nepsal už březen a schválení vládního návrhu nepředcházelo zcela zbytečné rozpočtové provizorium, které se také svým dílem podepsalo na ztrátě prestiže země po říjnových volbách.

Slovensko má rozpočet na rok 1995. Na tomto tvrzení by nebylo nic zvláštního, kdyby se nepsal už březen a schválení vládního návrhu nepředcházelo zcela zbytečné rozpočtové provizorium, které se také svým dílem podepsalo na ztrátě prestiže země po říjnových volbách.

Rozpočet vyvolal aféru

Jediným zásadním rozdílem proti „Moravčíkově“ koncepci, kterou Mečiar v prosinci smetl se stolu jako nepoužitelnou, je odpojení části dluhové služby od Fondu národního majetku. Ta zatíží celou svou vahou rozpočet, přičemž jistou úlevu by mělo znamenat nižší úročení státního dluhu Národní bankou. Schodek se „plánuje“ na 21 miliard korun. Nejužším místem projektu se jeví kalkulace s pětiprocentním růstem hrubého domácího produktu, která se odvolává na více než čtyřprocentní růst v roce 1994. Háček je v tom, že šlo o růst vzhledem k roku 1993, který byl naopak charakterizován poklesem, jelikož se projevily bezprostřední dopady rozdělení federace. Přitom ekonomové varují, že právě ty růstové faktory, které loni pomohly oživit vývoz, už nebudou dostatečně působit. Mají tím na mysli především některá ochranářská opatření.Nelze se nezmínit o paradoxu - tvrdě restriktivní charakter rozpočtu je v úplném rozporu s předvolebními sliby stran vládní koalice. Zákonitě se tak potvrzuje, že ať je u moci jakkoliv populistická nebo levicová vláda, nechce-li rozvrátit hospodářství země, jinou volbu nemá. Pravda, rozložení škrtů mohlo být poněkud citlivější a milosrdnější, zejména…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].