Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Československo a obchod se zbraněmi

Nezvrhne-li se konflikt v Perském zálivu neočekávaným směrem, proběhnou brzy po jeho skončení jednání o novém systému bezpečnosti na Blízkém východě.

Nezvrhne-li se konflikt v Perském zálivu neočekávaným směrem, proběhnou brzy po jeho skončení jednání o novém systému bezpečnosti na Blízkém východě.

Teprve před několika dny navrhl James Baker, aby se jednalo také o regulaci dodávek zbraní do oblasti. Tento návrh je třeba uvítat: jedná se o prvořadou věc. Již dnes jsou totiž vyzbrojovány státy a režimy, které sice nejsou momentálně považovány za světovou říši zla č.1, nicméně není tak docela vyloučeno, že se jí v budoucnu stát mohou. Zvlášť když budou po zuby ozbrojeny. Je naivní domnívat se, že bez nových mezinárodních konvencí a bez účinného kontrolního systému se v této oblasti cokoliv zlepší. Tyto souvislosti se týkají i Československa. I my již nyní jednáme o prodeji zbraní s Iránem, Saúdskou Arábií a Egyptem. Opět oživly kontakty se Sýrií a Libyí. Dokonce se dá říci, že pro nás je tato otázka žhavá dvojnásob, protože nemáme na tento druh obchodu ani vlastní zřetelnou legislativu, ani účinnou kontrolu.

Monopol na obchod se zbraněmi dosud drží Omnipol, který je přímo podřízený FMZO. Nikdo z našich představitelů ani autorů reformy dosud uspokojivě nevysvětlil, proč se dosud nedostal na pořad jednání zákon o liberalizaci zahraničního obchodu. Předsednictvo FS jeho projednávání před nedávnem opět odložilo. Lze to snad chápat jenom tak, že dlouhé prsty mafiánů z PZO i ministerstva sahají až sem. Zdravému rozumu i duchu reformy se to totiž zcela vymyká.

Obchodně-politické oddělení Omnipolu bylo…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].