Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Operace Delta

Minulý týden proběhla tiskem zpráva, že poslanec FS Jan Kavan podal trestní oznámení na neznámého pachatele, který "ke škodě státu spáchal vyzvědačství v souběhu se zneužíváním pravomoci veřejného činitele".

Minulý týden proběhla tiskem zpráva, že poslanec FS Jan Kavan podal trestní oznámení na neznámého pachatele, který „ke škodě státu spáchal vyzvědačství v souběhu se zneužíváním pravomoci veřejného činitele“. Údajně tím, že předal britskému novináři Julianu Manyonovi fotokopie tajných spisů StB o Janu Kavanovi. A J.Manyon je zase údajně předložil britské Broadcasting Complaints Commission, spolu s „místopřísežnými prohlášeními osob, které fotokopii spisu viděly a reagovaly na jeho obsah“. Spis prý byl předmětem státního tajemství, takže pachatelem může být podle Kavana jedině člen parlamentní komise pro vyšetřování 17.listopadu, případně pracovník FMV či FBIS, kteří prováděli lustrace.

Thames TV tvrdí něco jiného

Londýnská televize Thames, pro kterou Julian Manyon pracuje, jednoznačně prohlašuje, že nepředložila Broadcasting Complaints Commission v souvislosti s Janem Kavanem žádné dokumenty, které by byly součástí Kavanova spisu StB, ani místopřísežná prohlášení osob, které tento spis komentují.

Broadcasting Complaints Commission uvádí, že televize Thames předložila několik dokumentů týkajících se Jana Kavana, ale není schopna potvrdit, zda některý z nich je tajným spisem StB či státním tajemstvím. Nové dokumenty Thames TV se týkají výlučně dřívějšího sporu, který Thames měla s Janem Kavanem v souvislosti s programem o takzvané „Operaci Delta“ v roce 1981, která je i v ČSFR znovu prošetřována.

Tajná operace…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 18 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].