Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Památky a restituce

Vracíme se k problematice restitucí památek.

V Respektu č.25 jsme slíbili, že se vrátíme k problematice restitucí památek. V tisku už proběhla informace, že vracený majetek představuje maximálně 20% památek a uměleckých sbírek na našem území. Vzhledem k plánovanému rozsahu privatizace ostatního státního majetku je to velmi málo.

Jak se vracejí památky? Původní majitel přijde a…

L.Slavíček, ředitel Národní galerie: Každá žádost o vrácení uměleckých děl musí být zkoumána, zda je oprávněná. Vedle prokazatelně oprávněných a prokazatelně neoprávněných nároků žadatelů jsou ještě případy sporné - zejména u tzv. vynucených darů. Národní galerie má mezi doklady obvykle jen darovací listinu. A pokud neexistují další dokumenty (např. z finančních správ), které vynucení daru potvrdí, nedá se poznat, o jaké darování skutečně šlo.

Majitel, který nárok prokáže, si vezme obrazy a odejde?

Slavíček: Někdy ano. Velcí soukromí majitelé však obvykle mají v úmyslu sbírky zpřístupnit (Lobkovicové - Roudnice, premonstráti - Strahov apod.). Menší sběratelé často rádi propůjčí díla, která jim patří, na výstavu nebo do stálé expozice. To hlavní, o co jde, je majetkoprávní uspořádání. Spolupráce se soukromými vlastníky uměleckých děl by měla být běžná, ale v naší situaci je potřeba ji znovu budovat. Mezi státním a soukromým sběratelstvím byl totiž narušen vztah …

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].