Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

Obchod s tanky

Československo expeduje do Sýrie 250 tanků, z nichž téměř polovinu výrobce - ZŤS Martin - přímo nevyprodukuje, jen odkoupí a se ziskem prodá.

Československo expeduje do Sýrie 250 tanků, z nichž téměř polovinu výrobce - ZŤS Martin - přímo nevyprodukuje, jen odkoupí a se ziskem prodá. Omnipol podepsal kontrakt na vývoz 1.500 tanků do ájatolláhovského Íránu a navíc jedná s Teheránem o prodeji montážních linek na tyto zbraně. Vysoký představitel čs.ministerstva zahraničního obchodu prohlásil, že se uvažuje o prodeji tanků do severní Koreje a na Kubu. A to přesto, že do těchto států je podle směrnice našeho ministerstva zahraničí zakázán vývoz jakýchkoli zbraní. Přesto, že obě země jsou (spolu se Sýrií) na podobném seznamu v USA. Kde jsou ideály nové čs.politiky? Kdo brzdí konverzi?

Přes čtyřicet nových čs.tanků T72 je v těchto dnech na cestě do Sýrie. Podle izraelského ministra obrany Moše Arense by už tam dokonce měly být. Za jednoho obrněnce bychom měli obdržet milión dolarů (v přepočtu cca 26 miliónů Kčs), tedy miliardu korun jen za tuto první zásilku. Kdo by nebyl pro?

Nutné zlo

„Žádáme Vás co nejnaléhavěji, aby k prodeji těchto zbraní nedošlo,“ stojí v dopise kongresmana I.Lantose adresovaném V.Havlovi, který podepsalo dalších 48 členů amerického Kongresu. „Tento prodej zbraní by byl velkým omylem, neboť [syrská] vláda dlouhá léta podporuje mezinárodní terorismus,“ pokračují.

Na Sýrii se mezinárodní společenství dívá už dlouho velmi podezíravě, Damašek figuruje na seznamu teroristických režimů, kam mají americké firmy zakázáno vyvážet jakékoli zbraně. Velmi výrazně protestuje…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].