Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Bravo, AVU!

Praha pulsuje mocným kulturním životem. Tento fakt platí už delší dobu a je nejlepší odpovědí na nářky a zdvižené prsty ochranářů kultury.

Praha pulsuje mocným kulturním životem. Tento fakt platí už delší dobu a je nejlepší odpovědí na nářky a zdvižené prsty ochranářů kultury. Kdo není znalecky vybíravý nebo posedlý výhradně svým zamilovaným oborem, musí být pražskou kulturní nabídkou nutně nadšen nebo zmaten nebo vyčerpán. Záleží na jeho přípravě a naturelu. Nabídka je obrovská, poptávka za ní ovšem výrazně zaostává, ať už jde o divadla, výstavy, knihy či cokoliv. Upoutat v této nevyrovnané situaci pozornost obyvatel a návštěvníků Prahy je nesmírně obtížné. Zda se to podaří výstavě pražské Akademie výtvarných umění, otevřené ve čtvrtek 4.7. U hybernů, nelze tedy předpovídat. Vernisáž však rozhodně byla nádherným překvapením.

„Jestli někdo říká, že se v naší zemi nic nezměnilo, ať je přiveden sem, k Hybernům,“ řekl ministr Petr Vopěnka. Rektor AVU Milan Knížák informoval přítomné o stavu škol Akademie v době, kdy ji dnešní profesorský sbor přebíral, a o jejím současném studijním programu. Pověděl o vítězství kolekce AVU v mezinárodní soutěži „Museé 2000 Luxembourg“ (1990), jíž se zúčastnilo patnáct vybraných nejlepších škol světa. Nakonec uvedl, kteří studenti letos od svých profesorů obdrželi cenu.

Výstava ukazuje díla, studie a etudy studentů. Představuje Akademii jako elitní školu, v níž není snadné obstát. Zároveň vypovídá o tom, že Akademie je dnes svobodnou, tolerantní a nezávislou společností umělců a jejich učňů. Exponáty jsou vystaveny tak, že návštěvníkovi poskytují ucelenou představu o…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].