Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Košice versus Bratislava

V našem tisku se občas objevují zmínky o bipolaritě Slovenska ve smyslu východ-západ, popřípadě Košice-Bratislava a někdy se spíše v náznacích hovoří o "profederálnosti" slovenského východu (kromě Košic blíže nespecifikovaného).

V našem tisku se občas objevují zmínky o bipolaritě Slovenska ve smyslu východ-západ, popřípadě Košice-Bratislava a někdy se spíše v náznacích hovoří o „profederálnosti“ slovenského východu (kromě Košic blíže nespecifikovaného). Zároveň se téměř denně objevují informace o rostoucím separatistismu části slovenských politických sil. Čtenáři obvykle tuší, že problémy mezi Čechy a Slováky mají své kořeny ve vzdálenější minulosti, přestože dnes bývají interpretovány jako něco, co začalo teprve loni. Často je připomínán časový sled: pomlčková válka, vzpomínkové slavnosti A.Hlinky, Trenčianské Teplice… Za nejzazší časový horizont (spor o pomlčku) se pouštějí obvykle jen historici v článcích zabývajících se jednotlivými problémy česko-slovenských vztahů a slovenskou politikou v minulosti. Domníváme se, že k vytvoření plastičtějšího obrazu slovenské politické scény dnešní i dřívější je užitečné doplnit tento čistě historický přístup pohledem politické geografie.

Hlinkovci a agrárníci

Za pozornost stojí skutečnost, že před válkou získávaly celkově většinu hlasů na Slovensku strany s celostátní působností (agrárníci, sociální demokraté apod.) před stranami s programem zaměřeným pouze na Slovensko (Hlinkova ľudová strana, Národná strana…), kdežto ve volbách roku 1946 a zejména dnes je to zcela naopak.

Srovnáváme-li prohlášení představitelů prvorepublikových slovenských stran (zejména Hlinkovy) s projevy některých dnešních osobností slovenské politiky…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].