Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Ochránci zákona

Stoupající křivku kriminality si lidé vysvětlují různě: zhoubným vlivem amnestie, určitým legislativním vakuem, které přináší postkomunistické období, neschopností policie.

Stoupající křivku kriminality si lidé vysvětlují různě: zhoubným vlivem amnestie, určitým legislativním vakuem, které přináší postkomunistické období, neschopností policie. Ministr Sokol nedávno prohlásil, že pokud má na vybranou, zda naučí policisty dobře střílet a zasahovat, anebo zda je přinutí k dobrému chování, zvolí raději druhý vyučovací předmět. Zní to rozhodně, ale docela dobře se může stát, že se po republice se budou pohybovat nepodaření kovbojové s pokřiveným smyslem pro ochranu zákonů a pořádku. Nebezpečí je reálné. Svědčí o tom i tři následující příběhy, které jsme - pro ilustraci - vybrali z mnoha podobných.

Případ francouzského učitele

Francouzský státní příslušník Alain Lienard, učitel na francouzské ambasádě, si vyjel 30.4.91 s manželkou a dětmi na výlet do Karlových Varů. V druhém autě je doprovázela ještě jedna rodina. V Karlových Varech hledali místo na parkování a přitom vjeli do slepé ulice. Zastavil je policista (nadstrážmistr L.Vojáček), který tam asistoval při odtažení jiného vozu. Bezdůvodně požadoval po panu Lienardovi pokutu 200 Kčs. Francouz zaplatit odmítl, následoval policistu k odtahovému vozu a žádal vysvětlení.

Nadstrážmistr Vojáček držel doklady obou řidičů v napřažené ruce a z neznámých důvodů je mačkal. A.Lienard se mu pokusil doklady z napřažené ruky sebrat (policisty se přitom ani nedotkl) a doklady spadly na zem.Nadstrážmistr Vojáček se na zločince vrhl, zkroutil mu ruce, nasadil pouta a nacpal ho do…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 23 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].