Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Jak se ke změnám staví řadoví odboráři?

Jak se ke změnám staví řadoví odboráři? To se dotazujeme předsedů ZVO velkých podniků.

1. Jak se od listopadu změnily odbory ve vašem podniku, jak se ke změnám stavějí řadoví odboráři? Máte dost peněz na krytí sociálních programů?

2. Souhlasíte s uzákoněním minimální mzdy?

Tesla Karlín, Jana Vimmerová, předsedkyně ZVO:

1. Z odborů vystoupilo od listopadu asi deset procent členů. Současný ZVO byl zvolen v prosinci 89. Myslím, že odbory dodnes nahrazují to, co by měl zajišťovat podnik: celou sociální sféru.

Z příspěvků nám zůstává 75%, zbytek odvádíme svazovému orgánu. Příjem od členů představuje asi 450.000 Kčs. Z Fondu kulturních a sociálních potřeb podniku jsme dotováni, podle kolektivní smlouvy, dvěma milióny korun. Z těchto peněz přispíváme především na závodní stravování (600.000), na odborovou rekreaci (77O.000), dětské tábory (300.000), na odměny jubilantům (130.000) a na činnost odborů (150.000). Připočtete-li řadu menších investic, jsme na nule. Přitom si nemůžeme dovolit odbourat dotace stravování nebo rekreace, protože jsou to podpory, které jsou pro odboráře stále prioritní.

V podniku vznikají problémy s propouštěním. Asi osmdesát procent naší produkce se vyváželo do SSSR. Ten trh už dnes nefunguje. Kromě toho - dva a půl tisíce našich zaměstnanců vyrobí tolik, co u firmy Siemens sedm set.

Spolupráce závodního výboru odborů a vedení podniku se zlepšuje, jsme zváni na jejich porady. Máme tedy informace o tom, jak vypadají platy, jak se bude vyvíjet zaměstnanost, co je s odbytem,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 24 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].